Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Letland aangesloten bij Meteoalarm
9 december 2009 - Juist nu de winter vooral in het noorden en midden van Europa invalt wordt ook Letland aangesloten bij Meteoalarm, het platform voor weerwaarschuwingen in Europa. De website telt nu 32 Europese landen die voorwaarschuwingen en weeralarmeringen uitgeven bij extreem en gevaarlijk weer op hun grondgebied. Letland 32e land aangesloten bij Meteoalarm
Letland 32e land aangesloten bij Meteoalarm
De Letse weerberichten op meteoalarm.eu worden verzorgd door de Meteorological Service of Latvia (LVGMC). Meteoalarm is ontwikkeld door Eumetnet met steun van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Heftig weer, zoals een sterke bora, een koude noordoostenwind, zware regen, onweer en sneeuw komen in Letland vaak voor. Het land is ingedeeld in vier regio's waarin de waarschuwingen worden aangegeven door middel van de kleuren groen (niets aan de hand), geel (potentieel gevaar), oranje (gevaar) en rood (zeer gevaarlijk).

Letland komt volgende week in de greep van de winter met strenge vorst en sneeuw. Op www.meteoalarm.eu is goed te zien hoe de winterkou terrein verovert.

Bezoekersrecord
De afgelopen zomer heeft Meteoalarm mede door het sterk wisselvallige weer in Europa een bezoekersrecord opgeleverd. In juli kreeg de site ruim 360.000 unieke bezoekers. Dat zijn de grootste aantallen sinds de start van de site in maart 2007. Dagelijks weten tussen de 10.000 en 35.000 unieke bezoekers de site te vinden. Vooral op dagen met extreem weer in grote delen van Europa is de belangstelling groot. Tijdens het noodweer op 17 en 18 juli 2009 kreeg de site 116.000 bezoekers. Sinds de start in maart 2007 telde de Meteoalarm ruim anderhalf biljoen hits.

De bezoekers van Meteoalarm zijn afkomstig uit de hele wereld, ook uit de Verenigde Staten en Azië. Inmiddels linken meet dan 1000 websites naar Meteoalarm. Veel bezoekers raadplegen Meteoalarm niet alleen voor ze op reis gaan maar ook tijdens hun verblijf of vakantie. In één oogopslag en aan de hand van pictogrammen is duidelijk waar wat aan de hand is in Europa en wat er de komende 24 tot 48 uur te verwachten is. Behalve vakantiegangers, reisorganisaties en zakenmensen zijn natuurlijk ook hulporganisaties, reddingswerkers en vrachtwagenchauffeurs bij extreem weer benieuwd naar de verdere ontwikkelingen. Verschillende weerpresentatoren in Europa tonen de gekleurde Europakaart regelmatig op TV om te laten zien waar extreem weer wordt verwacht. Speciaal voor kleurenblinden is de site uitgerust met een greyscale map die de gekleurde weerkaart omzet in grijstinten. Via een link vanuit de logo's van de deelnemende landen kom je op de websites van de nationale meteorologische diensten met uitgebreidere meer regionale informatie.

Meteoalarm is een initiatief van Eumetnet, het netwerk van publieke Europese weerdiensten aangesloten bij de Wereld Meteorologische Organisatie.

Eerste uitgave: 20-07-09