Gemeente Zwolle

Nieuwe uitgangspunten voor kwaliteit buitengebied

Datum uitgave persbericht: 12/09/2009

In het Zwolse buitengebied moeten, met behoud van kwaliteit, nieuwe initiatieven een kans krijgen. Na overleg met organisaties die zich (professioneel) bezighouden met het groene gebied rond de stad hebben burgemeester en wethouders dat besloten. Het college heeft uitgangspunten vastgesteld om te zorgen dat de gemeente voortaan duidelijk kan aangeven hoe de kwaliteit van het buitengebied behouden kan blijven en kan worden vergroot.

Kwaliteit van gebied rond de stad

Net als in de stad worden voor het buitengebied bestemmingsplannen gemaakt. Nieuwe ontwikkelingen moeten voldoen aan de mogelijkheden die in zo'n bestemmingsplan staan. De bestemmingsplannen voor het buitengebied worden voortaan opgesteld volgens de uitgangspunten die het college nu heeft vastgesteld. Burgemeester en wethouders willen dat nieuwe ontwikkelingen en initiatieven (ook) in het buitengebied een plek kunnen krijgen. Het college geeft daarbij aan dat (vergroten van) de kwaliteit van het gebied rond de stad daarbij een belangrijke factor is.

Uitgangspunten voor ontwikkelingen

De uitgangspunten voor ontwikkelingen in het buitengebied zijn samengebracht in aantal thema's. Voor land- en tuinbouw geldt dat bestaande regels worden gevolgd en nieuwe vestigingen niet zijn toegestaan. Voor wonen en werken wordt per geval bekeken wat mag en wat kan. Nieuwe woningen kunnen wel gebouwd worden, maar alleen als er tegelijkertijd bebouwing (zoals bijvoorbeeld schuren) wordt afgebroken of op een andere manier gelijkwaardig geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van het landschap. Recreatie en toerisme moeten een kans krijgen. Aandacht is er ook voor natuur, landschap en water, voor cultuur en archeologie en voor milieu- en infrastructuur.

Start nieuwe bestemmingsplannen

De nieuwe uitgangspunten worden binnenkort nog eens onder de aandacht gebracht van betrokkenen, zoals bewoners van het buitengebied en belangenorganisaties. Samen met de gemeenten Kampen en Zwartewaterland is inmiddels begonnen met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan, opgesteld voor het Nationaal Landshap IJsseldelta. Volgend jaar volgt dan een bestemmingsplan volgens de uitgangspunten voor het buitengebied ten noordoosten van de Vecht. De gemeenteraad spreekt zich binnenkort uit over de nieuwe uitgangspunten.

Bron: Afdeling communicatie
Datum van 09-12-2009 tot 08-01-2010