VNG-reactie op maatregelen Q-koorts

09/12/2009 19:21

VNG

De VNG reageert met gemengde gevoelens op de maatregelen die de ministers Klink en Verburg hebben afgekondigd om de Q-koorts te bestrijden. De VNG ondersteunt het besluit van minister Verburg om in het belang van de volksgezondheid veterinaire maatregelen te treffen maar vindt dat minister Klink een kans laat liggen door niet de regie op de volksgezondheid in handen te nemen.

Eerder vandaag vroeg de VNG aan minister Klink om Q-koorts als A-ziekte aan te merken zodat er een landelijke aanpak kan komen. Nu dat niet is gebeurd, moeten gemeenten nog steeds zelf de ziekte bestrijden. Zij hebben daartoe echter te beperkte mogelijkheden en moeten nu ieder voor zich het wiel uitvinden en de communicatie met de burgers oppakken. De VNG vindt dat de rijksoverheid hierin een centrale rol moet vervullen omdat nu de volksgezondheid zo overduidelijk op het spel staat en het geen eenmalige regionale aangelegenheid meer is.

De Q - koorts is een ziekte waarvan veel nog onbekend is en die tot een groot aantal besmettingen en ziekenhuisopnames heeft geleid. De onrust onder de bevolking en de gevolgen voor het toerisme zijn significant. De burgemeester is echter gezien de vele onbekende factoren nauwelijks bij machte hierin een effectief beleid te voeren. De VNG vindt daarom dat uniformiteit in de informatie en communicatie in de richting van de bevolking gewenst is. Dit kan alleen worden bereikt door een centrale regie en een centrale informatievoorziening, bijvoorbeeld door een hoogwaardig nationaal callcenter. Om de centrale regie te bereiken heeft de VNG voortdurend gepleit voor de toevoeging van Q-koorts aan de A-lijst van ziekten waarvoor het Rijk de verantwoordelijkheid in de bestrijding draagt.

De VNG vraagt ook om een tegemoetkoming voor de extra inzet van de GGD' en. Naar schatting bedragen de extra kosten van de GGD'en voor communicatie, artseninzet en netwerkcoördinatie bijna 3 miljoen euro (2009/2010). Het afgelopen jaar zijn de GGD'en en de gemeenten bovendien al zwaar belast met de gevolgen vaccinatiecampagnes tegen de Nieuwe Influenza A (H1 N1) en de HPV (baarmoederhalskamer). De afgelopen dagen is reeds in de media informatie over besmette gebieden en de aanpak van de ministers verschenen. Hierdoor is onrust veroorzaakt en zijn er extra veel vragen van burgers bij de GGD'en gekomen. De spankracht van de organisaties en de lokale financiën heeft nu een maximum bereikt en een - in elk geval tijdelijke - uitbreiding van de inzet is nu nodig.