Ministerie van Defensie

Helikopters en grondeenheden oefenen samenwerking

9 december 2009, 17.21 uur

Helikopters van de luchtmacht en een compagnie van 11 Luchtmobiel Brigade oefenen van 8 tot en met 10 december in het gezamenlijk optreden. De oefening Hawkeye Challenge is voor zowel de lucht- als de grondeenheden een voorbereiding op de missie in Afghanistan.

De oefening vindt plaats op militaire locaties in Noord-Brabant, Gelderland en op een zweefvliegterrein in Zeeland. Doel van de oefening is het bevorderen van een veilige en efficiënte samenwerking tussen de grondeenheden van de landmacht en helikopters van de luchtmacht.

Militaire helikopters

Medische evacuatie met Cougar-transporthelikopter. - Foto: ministerie van Defensie

De deelnemende luchteenheden zijn 4 Apache-gevechtshelikopters, 2 Chinook- en 2 Cougar-transporthelikopters en 2 Duitse Bölkow helikopters. In de aangewezen vlieggebieden mogen de militaire helikopters zo laag vliegen als voor het doel van de oefening noodzakelijk is.

Er wordt geoefend met missies die ook in Afghanistan worden uitgevoerd. Zo worden Apaches ingezet voor verkenningen, voor het escorteren van grondkonvooien en transporthelikopters en voor het uitschakelen van doelen. De transporthelikopters voeren medische evacuaties uit en vervoeren personeel en materieel.

Grondtroepen

Grondeenheden paraat - Foto: ministerie van Defensie

Tijdens de oefening trainen de militairen hoe zij in samenwerking met de helikoptereenheden een object in vijandelijk gebied veiligstellen. Naast de vliegbewegingen vinden, met name tijdens de oefening in Gelderland, troepenverplaatsingen over de grond plaats.

Ook specialisten van het Explosieven Opruimingscommando Defensie maken tijdens de oefening deel uit van de grondtroepen.

Vliegbewegingen

Tijdens de oefening vinden in de middag vliegbewegingen plaats. De vliegbewegingen concentreren zich in de omgeving van Axel (Zeeland), Alphen en Riel (Noord-Brabant), Ede, Stroe en Garderen (Gelderland).