GVB


Standpunt kledingvoorschriften

9 december 2009

Maandag 7 december diende een kort geding van een medewerker tegen GVB. Inzet van dit geding was het dragen van een kruisbeeld aan een ketting over de bedrijfskleding.

Door de medewerker werd het al dan niet mogen dragen van een kruisbeeld in verband gebracht met het dragen van een bedrijfsshawl als hoofddoek. Verschillende media hebben inmiddels aandacht besteed aan dit onderwerp. GVB betreurt het dat de discussie in de media gaat om het wel of niet dragen van religieuze symbolen, terwijl dat wat GVB betreft niet aan de orde is. Waar het wel om gaat is het naleven van de kledingvoorschriften.

Professionele uitstraling
GVB werkt hard aan het verbeteren van de kwaliteit en het imago van GVB. Op 14 december 2008 werd in dit kader nieuwe bedrijfskleding geĂŻntroduceerd. Met deze bedrijfskleding wil GVB een meer uniforme, herkenbare, representatieve en professionele uitstraling bereiken. Voor medewerkers die bedrijfskleding dragen, geldt dat zij het visitekaartje van GVB zijn. Daarom worden er eisen gesteld aan het dragen van de bedrijfskleding. Die eisen zijn vastgelegd in de kledingvoorschriften. Zo is voor iedereen duidelijk wat wel en wat niet is toegestaan.

Kettingen, broches, tatoeages en piercings
In de kledingvoorschriften staan ook richtlijnen met betrekking tot het dragen van sieraden, piercings en tatoeages. Armbanden, ringen en oorbellen zijn toegestaan, mits bescheiden van omvang en kleur. Dit geldt ook voor tatoeages en piercings: deze mogen niet opzichtig en aanstootgevend zijn.

Ook voor kettingen en broches gold in eerste instantie dat zij over de kleding gedragen mochten worden, mits bescheiden van vorm, kleur en omvang. Op diverse plekken ontstond echter discussie over wat bescheiden van omvang en kleur is. Daarom is dit kledingvoorschrift verder aangescherpt: kettingen mogen alleen nog onder de bedrijfskleding worden gedragen en broches mogen helemaal niet gedragen worden.

Bedrijfsshawl
Shawls en mutsen maken deel uit van de bedrijfskleding. Dames mogen desgewenst een bedrijfsshawl als hoofddoek dragen. Het is dus niet de bedoeling dat er allerhande hoofddoekjes of shawltjes of mutsen wordt gedragen, om wat voor reden dan ook.

Intensief overleg
Met de betrokken medewerker is het afgelopen jaar intensief overleg geweest over het naleven van de kledingvoorschriften. Daarbij heeft GVB het dragen van een kruisbeeldje niet verboden. GVB wil wel dat het kledingvoorschrift met betrekking tot het zichtbaar dragen van kettingen door iedereen wordt nageleefd. Aan de betrokken medewerker zijn een aantal alternatieven voorgesteld binnen de regels van het kledingreglement.

De uitspraak in het kort geding wordt medio volgende week verwacht.