Ingezonden persbericht

'Ultieme poging om gezonde dieren in leven houden'

LTO achter maatregelen

om Q-koorts in te dammen

LTO Nederland kan zich vinden in de maatregelen, die de ministers Verburg (LNV) en Klink (VWS) vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer bekend hebben gemaakt om de Q-koorts in te dammen. Alle dieren op de 55 besmette bedrijven zullen op korte termijn worden getest. Indien positief zullen de besmette dieren worden afgevoerd om risico's voor de volksgezondheid zoveel mogelijk uit te sluiten.

Volgens LTO moet een ultieme poging worden gedaan om gezonde melkgeiten en melkschapen op deze bedrijven in leven te houden; het doden van gezonde (drachtige) dieren draagt niets bij aan het verminderen van het aantal ziektegevallen bij mensen en is bovendien ethisch niet verantwoord. Het belang van de volksgezondheid weegt voor LTO het zwaarst, zodat de afvoer van positieve dieren van besmette bedrijven de eerste prioriteit heeft. Hiermee zal binnen enkele weken worden begonnen.

De door beide bewindslieden getroffen maatregelen bouwt voort op het Plan van Aanpak van LTO, waarvan de hoofdlijnen begin vorige maand naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Voor een versnelling is nu gekozen op basis van het voorzorgsprincipe om op korte termijn de risico's voor de volksgezondheid zo klein mogelijk te maken.

Dit jaar is een verplichte vaccinatiecampagne tegen Q-koorts gestart, waarbij alle dieren in het concentratiegebied zijn ingeënt. Buiten dit gebied zijn zoveel mogelijk melkgeiten en melkschapen ingeënt. Komend jaar zullen alle melkgeiten en melkgeiten worden gevaccineerd omdat dan wel voldoende vaccin beschikbaar is.

Veehouders willen snel aan de slag te gaan met de diverse maatregelen. Doel is immers een situatie in 2010, waarbij alle dieren zijn gevaccineerd en geen besmette dieren meer op de bedrijven voorkomen. De risico's voor omwonenden op dit moment volgens het RIVM heel beperkt zijn. Dat ligt anders voor de betrokken veehouders en hun gezinsleden: de maatregelen zijn er op gericht om die risico's binnen afzienbare tijd zo klein mogelijk te maken.