Ingezonden persbericht

D66 Rotterdam: Was Hoek van Holland een incident?

Fractievoorzitter Salima Belhaj van D66 is geschokt door de hoeveelheid fouten die zijn gemaakt door autoriteiten tijdens de strandrellen in Hoek van Holland. Het COT-rapport schetst een beeld van systematische fouten binnen onder andere de politieorganisatie, waardoor in Hoek van Holland veel dat fout kon gaan ook fout ging. Afgaande op de conclusies van het onderzoek mogen de gemeente en de politie zich volgens D66 gelukkig prijzen dat er geen verdere incidenten als Hoek van Holland hebben plaatsgevonden.

"De conclusies van het rapport wekken de indruk dat het hier niet ging om een incident gaat, maar dat er diepliggende structurele oorzaken zijn. Het is daarom uitermate schrikbarend dat niemand écht zijn verantwoordelijkheid lijkt te nemen," aldus Salima Belhaj, fractievoorzitter, "de ernst van de situatie vraagt om een doorlichting van alle betrokken partijen van top tot teen, en niet alleen om een 'aanpassing', zoals de burgemeester belooft."

Particuliere beveiligers

D66 heeft direct na de rellen prangende vragen gesteld, over onder andere de rol van C2000 en particuliere beveiligers. Belhaj: "Juist op dit gebied biedt het rapport helaas te weinig concrete aanbevelingen. Zeker met de kortingen op de politie uit het Rijk bestaat het gevaar dat er steeds zwaarder wordt geleund op minder gekwalificeerd veiligheidspersoneel."

D66 zal hier tijdens de behandeling van het rapport in de raad volgende week opheldering over vragen. Daarnaast zal D66 erop toezien dat de toezegging van de burgemeester om de aanbevelingen van het rapport op dit gebied over te nemen ook echt op korte termijn tot resultaten leidt.