Ingezonden persbericht


Nederlanders écht even taalvaardig als Vlamingen?
Nederlanders en Vlamingen beslechten taalstrijd met een 'Scrabble Battle'

Amstelveen, 4 november 2009 - Nederlanders zijn net zo taalvaardig als Vlamingen, toch vinden Vlamingen zichzelf op alle gebieden beter Nederlands spreken en schrijven dan Nederlanders. Onze zuiderburen achten zichzelf beter op het gebied van grammaticale kennis, woordenschat, schrijfvaardigheid, spreekvaardigheid en kennis van Nederlands in het algemeen. Bij een schriftelijke taaltest behaalt de Vlaming echter exact dezelfde score als de Nederlander. Dit blijkt uit een onderzoek1 dat is uitgevoerd in opdracht van gezelschapsspel Scrabble, in aanloop naar de 'Scrabble Battle' op 9 december aanstaande, een Scrabble-interland tussen Nederland en België.

Ruim voldoende voor Nederlandse taal
Uit onderzoek blijkt verder dat wij Nederlanders kritisch zijn over lessen Nederlands op onze basis- en middelbare scholen; bijna een derde vindt de lessen van slechte kwaliteit. Met de taalvaardigheid van Nederlanders blijkt het echter helemaal niet zo slecht gesteld. Liefst vier op de vijf scoorde een voldoende voor de taaltest, waarbij werkwoordvervoeging, grammaticale struikelblokken en woordenschat aan bod kwamen. Drie op de vijf behaalde zelfs een goede of zeer goede score. Datzelfde geldt overigens ook voor de Nederlandstalige Belgen.

Taalstrijd
Nederlanders en Vlamingen proberen elkaar altijd af te troeven op het gebied van taal. Niet alleen tijdens het jaarlijkse Groot Dictee der Nederlandse Taal, ook in het televisieprogramma Tien voor Taal was de grote vraag altijd welk land met de eer mocht strijken. Met de organisatie van een 'Scrabble Battle' wordt een nieuwe fase in de aloude taalstrijd ingeluid. Het doel van deze Scrabble-interland is Vlamingen en Nederlanders op ludieke wijze tegen elkaar te laten spelen en hen te laten zien dat ze eigenlijk helemaal niet zo veel van elkaar verschillen.

Scrabbelen met Sophie Hilbrand
De Scrabble Battle vindt op 9 december plaats in Antwerpen in aanwezigheid van team captains Sophie Hilbrand voor Nederland en Lien Van de Kelder voor België. Iedereen die wil kan zich vanaf aanstaande vrijdag 6 november kwalificeren op www.ScrabbleBattle.com, of via online applicaties op Facebook of Twitter. Via ieder kanaal wordt één Nederlander en één Belg geselecteerd, in totaal zijn er dus 3 Nederlandse en 3 Belgische kandidaten. Om de battle in goede banen te leiden is een deskundige jury aangesteld. Zij houden nauwlettend in de gaten of de captains en teamleden zich aan het Scrabble 'reglement' houden. De jury bestaat uit de Nederlandse neerlandicus Anneke Neijt, die ook jurylid is bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal, de Vlaming Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van de Grote Van Dale, en twee 'waarnemers' van de Nederlandse en de Vlaamse Scrabblebond. De leden van het winnende team ontvangen ieder een minilaptop, maar de belangrijkste prijs is natuurlijk de eeuwige roem die te verdienen valt!

Scrabble nog steeds erg populair
Hoewel Scrabble bijna zestig jaar geleden voor het eerst van de productieband rolde, blijft het onverminderd populair. Drie van de vijf Nederlanders en Vlamingen spelen het wel eens. Het spel staat dan ook in de top drie van de meest gespeelde en leukste spellen. Slechts 5% van de Vlamingen en 3% van de Nederlanders kent het populaire woordspel niet.

Voor meer informatie over Sophie Hilbrand en Lien Van de Kelder, klik hier

Voor meer informatie over de juryleden, klik hier

Voor leuke weetjes over Scrabble, klik hier

Voor meer informatie over de geschiedenis van Scrabble, klik hier

Over Mattel en Scrabble
Mattel, Inc. is wereldleider op het gebied van ontwerp, productie en marketing van speelgoed en familieproducten. Tot zijn productportfolio behoren bestseller zoals Barbie®, Hot Wheels®, Matchbox®, American Girl®, Radica® en Tyco R/C®, alsook alle Fisher-Price® merken, waaronder Little People® en Power Wheels® en tot slot een brede waaier aan speelgoedlijnen geïnspireerd door film en tv.-programma's. In 2009 wordt Mattel uitgeroepen tot een van 's werelds 100 'meest verantwoordelijke bedrijven', alsook tot een van 's werelds 'meest ethische bedrijven' en door Fortune Magazine als een van de '100 beste bedrijven om voor de werken'. Mattel stelt wereldwijd ongeveer 30 000 mensen te werk in meer dan 150 landen. Het hoofdkwartier bevindt zich in El Segundo, in het Amerikaanse Californië. Mattel streeft ernaar om wereldwijd het nummer één speelgoedmerk te zijn en ook te blijven.

_________________

1 Representatief onderzoek in september 2009 uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien (Nederland) onder 1115 Nederlanders en Nederlands sprekende Vlamingen (516 Nederlanders, 599 Vlamingen) vanaf 16 jaar.


- Einde persbericht -


Noot voor redacties
Achtergrondinformatie (

Ingezonden persbericht