Ingezonden persbericht


(lange versie)

Hugo Metsers waagt zich in de piste voor Circus Elleboog

Acteur, regisseur en filmmaker Hugo Metsers begon zijn carrière als 10-jarig jongetje bij Circus Elleboog. Daarom heeft hij nu een gastrol in 'Turbulentie', het slotspektakel van het 60-jarig jubileum van Circus Elleboog in Carré. Speciaal voor deze gelegenheid is samen met theatergroep The Lunatics een circustheaterspektakel ontwikkeld. Zweefacts, evenwichtkunstenaars, diabolo gevechten, springnummers, menselijke piramides, alles komt voorbij. Welke rol Hugo zal krijgen blijft nog even een verassing. Zeker is dat het een spectaculaire show gaat worden met acrobatische toeren en onmogelijke kunsten.

Hugo Metsers (1968) stond in 1980 voor het eerst op het podium met een voorstelling van Circus Elleboog, die door het hele land in de kleine theaters was te zien. Als clown, maar deze rol vond hij eigenlijk niet zo leuk. Niemand moest namelijk om hem lachen. Hij wilde er mee stoppen, totdat hij de 4,5 meter hoge stelten ontdekte. Hij bleek er zelfs een enorm talent voor te hebben. En dit is helemaal waar Circus Elleboog voor staat. Het circus laat de jeugd namelijk haar eigen talenten ontdekken en laat deelnemers groeien in hun kracht.

Het Amsterdamse Circus Elleboog begon 60 jaar geleden als circus voor kinderen uit de buurt (Jordaan). Inmiddels bereikt het circus jaarlijks meer dan 14.000 deelnemers tussen de 4 en 22 jaar uit de gehele stad. Vanuit twee locaties (Passeerdersgracht in de Jordaan en het Bijlmer Parktheater in Zuidoost) worden de activiteiten aangeboden. Van laagdrempelig circusspel tot trainingen en presentaties. Maar het circus doet ook veel projecten in de (achterstands) wijken met buurthuizen, basis - en middelbare scholen. Zo bereikt Elleboog de jeugd op straat en tegelijkertijd maakt zij prachtige circustheater voorstellingen, die niet alleen in Amsterdam maar door het hele land zijn te zien.

De voorstellingen passen in de lijn van het 'nieuwe circus', waar circus en theater op spannende wijze samenkomen. In de jubileumproductie 'Turbulentie' komt deze lijn geheel tot zijn recht. Circus Elleboog en The Lunatics hebben hun krachten gebundeld met een eigenzinnig en gedurfd circustheaterspektakel als resultaat. Op creatieve wijze brengen zij het circus samen met muziek, licht, decor en special effects. Zal Hugo Metsers zijn stelten uit het stof halen? Of zal hij een poging wagen het publiek dit keer wel aan het lachen te krijgen? Kom naar de unieke voostelling op 9, 10 of 11 december 2009 in Carré en u krijgt gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Turbulentie'is het slotspektakel van het 60-jarig jubileum van Elleboog en te zien op 9, 10 en 11 december in Koninklijk Theater Carré. Meer info op lunatics.nl of elleboog.nl. Tickets vanaf E15,- via www.carre.nl of via de Carrélijn 0900 2525255.

Hugo Metsers

Hugo Metsers (12 september 1968) werd geboren in Amsterdam en is zeer veelzijdig te noemen. Als acteur, coach, regisseur, filmmaker, schrijver, plaatjesdraaier en levensgenieter weet hij zijn creatieve geest constant te prikkelen. Als kind groeide Hugo op in een echt acteursgezin. Van huis uit kreeg hij te horen dat theater de basis vormt en hij doorliep de toneelacademie in Maastricht en opvolgend de Studio Herman Teirlinck, de theateropleiding in Antwerpen. Na een stage bij het grote toneel ging hij aan de slag in België. Tijdens zijn opleiding speelde hij ook al menig maal gastrollen in Nederlandse tv-series. Hij vertolkte al snel vele hoofdrollen in verschillende toneelstukken, films, tv-series, commercials, hoorspelen, musicals en zelfs dansvoorstellingen. De acteur ontwikkelde zich tevens als een veelgevraagde spelcoach en gaf talloze workshops en masterclasses. Zowel voor toneel als film gaf hij les bij meerdere instellingen en scholen, aan jonge en oudere, getrainde en ongetrainde spelers. Het bracht hem er zelfs toe een eigen opleiding voor filmacteurs in Nederland te lanceren, de film acteurs academie Amsterdam: faaam (check www.faaam.nl), hetgeen weer geleid heeft tot twee officiële opleidingen in het reguliere onderwijs: filmacteur DAG (voltijd) en filmacteur AVOND (deeltijd).

The Lunatics

The Lunatics is één van de grotere Nederlandse locatietheatergroepen die met succes al 15 jaar rauw en tegelijkertijd poëtisch beeldend theater presenteert. Ze speelt op festivals in Europa en ver daarbuiten: van Mexico tot Brazilië, Venezuela, Zuid-Afrika en Indonesië. Zo weet het gezelschap - mede dankzij de licht abstracte tekstloze vorm - elke keer weer een nieuw publiek aan zich te binden. De groep staat bekend om haar krachtige voorstellingen uitgevoerd door een minimum aan spelers, die door hun wereldvreemdheid maar toch herkenbare archetypering een diepe indruk achterlaten bij een groot publiek. Voorstellingen voor een publiek tot 2.500 man zijn normaal.

Circus Elleboog

Als langst bestaande jeugdcircus van Nederland is Circus Elleboog niet meer weg te denken uit het kleurrijke en dynamische Amsterdamse stadsleven. In 60 jaar heeft het zich ontwikkeld tot kweekvijver voor talent op het gebied van fysiek, hedendaags nieuw circus. Vanuit traditioneel volksvermaak is circus meer en meer vermengd geraakt met vormen uit de hedendaagse jongeren- en straatcultuur en theatrale kunstuitingen. Nieuw circus is daarmee een theatrale en fysieke kunstvorm geworden en een begrip op zichzelf. Het staat hoog in het vaandel bij Elleboog, maar natuurlijk kunnen de Amsterdamse kinderen er ook nog steeds met veel plezier (oud) circus spelen. Circus in al zijn facetten, van verjaardagspartijtjes tot de nieuwe streetwise tak Elleboog Extreme, door de hele stad, voor ieder kind en iedere jongere op zijn eigen tempo en niveau. Dat is Elleboog. Al 60 jaar lang!

'Turbulentie'is het slotspektakel van het 60-jarig jubileum van Elleboog en te zien op 9, 10 en 11 december in Koninklijk Theater Carré. Tickets vanaf E15,- via www.carre.nl of via de Carrélijn 0900 2525255.

EINDE PERSBERICHT

Voor de redactie,

Ingezonden persbericht