Gemeente Doetinchem

Persbericht, 7 december 2009

Gemeenten en zorgkantoren slaan handen ineen:

Ondanks stop Radar toch dagbesteding cliënten

De noodkreet van de cliënten van Radar is maandag 7 december gehoord. Na constructief overleg, direct na afloop van de overhandiging van de petitie voor het Stadhuis van Doetinchem, zijn de betrokken partijen Radar, GGNet, Menzis en gemeenten tot overeenstemming gekomen. Het komende half jaar blijft dagbesteding en individuele begeleiding beschikbaar op de meest centrale plekken in de regio. GGNet gaat zelfstandig met deze dagbesteding van start, de zorgkantoren financieren deze overgangsperiode. Tegelijkertijd wordt gezocht naar een oplossing voor de lange termijn in dagbesteding en financiering.

De gemeenten en zorgkantoor Menzis zijn opgelucht dat zij tot een tijdelijke oplossing zijn gekomen. We zijn blij dat de cliënten dagbesteding kunnen volgen. We moeten wel realistisch zijn. Het kan niet op dezelfde voet verder gaan. Misschien zal op termijn niet voor iedereen dagbesteding mogelijk zijn, maar ik heb er vertrouwen in dat we voor de meeste mensen een gepaste oplossing bedenken, aldus wethouder Otwin van Dijk namens de partijen. GGNet start vanaf 11 januari zelfstandig op de plaatsen waar zich de meeste cliënten concentreren met dagbesteding. GGNet start deze dagbesteding nieuw op. Het heeft even tijd nodig om dit alles handen en voeten te geven. Op niet alle plekken waar nu dagbesteding is, zullen locaties behouden blijven.

De financieringsstroom voor vergoeding van de dagbesteding is complex. Deze komt voort uit verschillende bronnen, zoals de Zorgverzekeringswet, Re-integratie en Awbz. Om meer inzicht te krijgen in de problematiek van en mogelijke structurele oplossingen voor cliënten, gaat een projectgroep van start. Deze zal bestaan uit gemeenten, zorgkantoren, GGNet, CIZ en UWV. Het doel is om in het komende half jaar de financiering voor deze kwetsbare groep mensen te continueren. Wij vinden het ongelooflijk belangrijk dat cliënten de dagbesteding kunnen volgen die zij nodig hebben. Dit is goed voor hun gevoel van welbevinden. Ook zij tellen mee, aldus wethouder Otwin van Dijk.

In de komende week worden alle cliënten en relaties geïnformeerd.