Ingezonden persbericht


Krakers: 'Beweringen de Key ongegrond'

Zondag j.l. bezette kraakgroep Dapper Sociaal drie etages in de Dapperbuurt in Amsterdam. De Key beweert nu dat de panden pas sinds kort leegstaan. De leegstand is echter kraakhelder, ook volgens stukken van de Key zelf.

De Key brengt in hoog tempo sociale woningen in de verkoop. Sinds zondag 6 december bezet de kraakgroep Dapper Sociaal drie van deze woningen aan de Pieter Vlamingstraat. De kraakgroep verlaat de woningen zodra deze via woningnet worden verhuurd. 'De Kraakgroep doet hier niets minder of meer dan De Key aan haar eigen afspraken houden,' aldus de krakers. De Key is - volgens het Convenant Verkoop Sociale Huurwooningen - verplicht de woningen weer terug in de verhuurr te brengen omdat de woningen na een jaar leegstand nog niet verkocht zijn. Nu probeert De Key echter onder deze verplichting uit te komen door te beweren dat de woningen niet langer dan een jaar leegstaan. Om deze reden geeft de Kraakgroep per woning aan wat precies de situatie is (zie onder).

Volgens Dapper Sociaal leidt de verkoop van sociale woningen ertoe dat de Dapperbuurt op slot gaat voor lage inkomens. De buurt 'gentrificeert' en lage inkomens worden gedwongen buiten de Ring of buiten de stad te wonen. Een woningcorporatie met sociale verantwoordelijkheid zou nooit processen van gentrificatie en segregatie in de hand moeten werken. Een woningcorporatie zou al helemaal nooit woningen lang leeg moeten laten staan. De gemiddelde wachttijd voor een vergelijkbare huurwoning in Amsterdam is (veel) meer dan tien jaar. Als de woningen te huur waren aangeboden waren ze allang bewoond en dus nooit gekraakt.

ACHTERGROND PER PAND EN TOELICHTING OP BELEID

Pieter Vlamingstraat 16-III en 18-III: De Key schrijft in verschillende nieuwsbrieven voor bewoners dat de projecten waar ze de projecten waar deze woningen deel van uitmaken 'voor de kerst 2008 afronden'. Kraakgroep Dapper Sociaal weet uit eigen observatie en gesprekken met omwonenden dat deze woningen inderdaad een jaar leeg stonden op het moment van de kraak. Ze zijn echter pas respectievelijk drie en zes maanden te koop.

Pieter Vlamingstraat 30hs: staat reeds 17 maanden te koop op de website jaap.nl

Pieter Vlamingstraat 24-III: Het Parool meldde dat ook deze woning is gekraakt, waarop De Key beweerde dat er recent een antikraker in zat. De woning was echter niet gekraakt.

Duidelijk is geworden dat het verkoop beleid niet werkt en de Key zich niet aan de afspraken houdt . De afspraak dat voormalige sociale huurwoningen na een jaar niet te zijn verkocht weer verhuurd worden is vastgelegd in het `convenant verkoop sociale huurwoningen' wat ondertekend is door gemeente, de federatie van woningbouw verenigingen en de huurders vereniging. Dus ook door de Key. De gemeente doet ook te weinig, terwijl toezicht op het naleven van de afspraken in het belang is van de burgers die zij meent te vertegenwoordigen.

Een korte zoektocht op de website van de Key en makelaarswebsite Jaap.nl levert zo een zestal woningen in de Dapperbuurt op die al een periode van een jaar tot zeventien maanden te koop staan. Daarnaast zijn er talloze woningen van de Key die langer dan een jaar leegstaan, maar nog geen jaar formeel te koop. De drie versgekraakte woningen zijn slechts het topje van de ijsberg.

De Key verkort kunstmatig de leegstands termijnen door de bijvoorbeeld de officiële datum van oplevering te rekken door te wachten met details zoals het plaatsen van rookmelders of het schilderen van wanden. Voor zover we weten vaak maandenlang, in sommige gevallen een half jaar. Het lijkt erop alsof de Key bang is onder de huidige marktomstandigheden de panden niet binnen een jaar te kunnen verkopen voor de prijzen die ze ervoor vragen (gemiddeld 2 ton voor 65 vierkante meter) en ze weer moet verhuren.

Typerende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de gekraakte no. 30hs en de door anti-kraak bewoonde no. 28hs, die al zo'n twee maanden leegstonden tussen het moment van oplevering, april 2008, en het moment dat het in de verkoop ging, 14 juni 2008. Twee woningen van de Key, één straat verderop gelegen aan de von Zesenstraat no. 90 en 92, werden op 15 oktober j.l. gekraakt. Ze stonden al langer dan een jaar leeg, maar pas een half jaar te koop. Nog een straat verderop, in de Commelinstraat, zorgt de Key dat een zevental woningen die langer dan een jaar leegstaan niet nog een keer gekraakt wordt door het plaatsen van anti-krakers. Eén daarvan, no. 47-beletage staat ook formeel al langer dan een jaar in de verkoop.



Ingezonden persbericht