Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:
Rwandese oppositie gaat samenwerken

Den Haag, 9 december 2009

De Rwandese oppositiepartijen FDU en DGPR gaan een lijstverbinding aan voor de komende presidentsverkiezingen augustus 2010. Beide voorzitters Victoire Ingabire Umuhoza (UDF) en Frank Habineza (DGPR) troffen elkaar maandagavond 7 december voor de eerste keer. 'Zonder samenwerking redden we het niet."

De coalitie zal meedoen aan de verkiezingen met één presidentskandidaat en een gezamenlijk programma. Wie de kandidaat wordt, zal in volgende gesprekken worden bepaald. Over de basis van het programma is overeenstemming: democratisering van Rwanda, respect voor de rechten van de mens en andere internationale wetten, gerechtigheid voor iedereen, geweldloze aanpak van problemen in binnen- en buitenland, dezelfde kansen voor iedereen, een vrije en eerlijke economie. Ook over het milieu zijn beide partijen het in grote lijnen eens: duurzame ontwikkeling en behoud van de biodiversiteit. De DGPR heeft na de toetreding van Rwanda tot het Gemenebest, inmiddels steun gekregen van zes andere groene partijen uit deze statenbond van 53 landen.

De samenwerking tussen FDU en DGPR is er een uit noodzaak: oppositiepartijen hebben het moeilijk in Rwanda. Leden worden lastiggevallen, mishandeld en zonder aanleiding vastgezet. Zo heeft Gaston Bihibini, lid van de DGPR drie dagen vastgezeten zonder voedsel. Ook lukt het de DGPR bijvoorbeeld niet zich te laten registreren voor de verkiezingen. Dan weer werd geen toestemming gegeven voor de noodzakelijke vergadering, dan weer was er geen notaris, en een keer moest de vergadering halverwege afgebroken worden omdat saboteurs een vechtpartij begonnen, aldus Habineza. Hijzelf wordt constant gevolgd en kan niet meer bij familie en vrienden op bezoek zonder hen in gevaar te brengen. Umuhoza van de FDU vetrekt in januari 2010 definitief naar Rwanda, Haar wacht waarschijnlijk dezelfde behandeling. Zo heeft zij bijvoorbeeld moeite met het vinden van veilige woon- en kantoorruimte.

De United Democratic Forces (UDF) werd opgericht in 2006 en verenigde daarmee de drie grootste oppositiepartijen in ballingschap www.fdu-udf.org
De Democratic Green Party of Rwanda (DGPR) werd opgericht op 14 augustus 2009. www.rwandagreendemocrats.org