Gemeente Dantumadeel


Dantumadiel investeert in verbetering binnenklimaat scholen

Om de negatieve gevolgen van de economische crisis in de bouwsector te verminderen, stelt het rijk een subsidie beschikbaar voor het opknappen van schoolgebouwen. De subsidie moet vóór 31 december 2009 worden aangevraagd en vereist een cofinanciering van de gemeente. Het college van Dantumadiel heeft besloten om de benodigde cofinanciering van 78.898 euro volledig ter beschikking te stellen.

Het rijk stelt maximaal 118.347 euro aan subsidie beschikbaar voor de gemeente Dantumadiel, goed voor 60% van het totale kostenplaatje. De gemeente moet, eventueel samen met de schoolbesturen, de resterende 40% bijdragen. Verschillende schoolbesturen hebben toegezegd een financiële bijdrage te willen leveren, zodat het binnenklimaat in de scholen aanzienlijk verbeterd kan worden.

De middelen worden gebruikt voor energiebesparende maatregelen in schoolgebouwen. Het kan bijvoorbeeld gaan om vervanging van oude cv-ketels, isolatie van muren en daken, het vervangen van verlichting, enkel glas en thermostaatkranen. De besteding van deze middelen vindt plaats in 2010.

In de gemeente Dantumadiel gaat het om acht schoolgebouwen. Het college verwacht dat de leer- en werkomgeving van leerlingen en leerkrachten verbetert en dat de bedrijven in de regio door deze maatregel een positieve economische stimulans krijgen.