Ingezonden persbericht


Persbericht
Zoetermeer 9 december 2009

Ondertekening Convenant Transportcriminaliteit grote stap vooruit Overheid en bedrijfsleven slaan handen ineen in strijd tegen criminaliteit.

Het vervoerend en verladend bedrijfsleven is verheugd over de ondertekening van het Convenant Aanpak Criminaliteit Transportsector. Het convenant heeft tot doel om de transportcriminaliteit beter in kaart brengen en om maatregelen te ontwikkelen om deze te beperken en verder terug te dringen. Transporten Logistiek Nederland (TLN), EVO, TAPA en Air Cargo Netherlands (ACN) zien het convenant als vertrekpunt om daar samen met de overheid mee aan de slag te gaan. Transportcriminaliteit leidt jaarlijks tot 350 miljoen euro schade voor het Nederlandse transport.

In het convenant zijn verschillende afspraken gemaakt om opsporing en vervolging te verbeteren, onder andere door middel van informatie uitwisseling, het verhogen van de aangiftebereidheid en het verbeteren van de kwaliteit van de aangiftes.

Het convenant volgt op het eerste Convenant Aanpak Criminaliteit Transportsector, dat vorig jaar afliep. Waar het eerste convenant voornamelijk was gericht op preventie zijn in het tweede convenant ook afspraken en bijbehorende actiepunten opgenomen met betrekking tot repressie. Speciale aandacht is er voor de internationale component, gezien het internationale karakter van de criminaliteit. Ook de recent benoemde landelijk Officier van Justitie, die speciaal wordt belast met transportcriminaliteit, vloeit voort uit het convenant.