Ingezonden persbericht


Voor ontwikkeling kennis over sensoren

16 miljoen euro voor nieuw Wetenschappelijk Sensorinstituut INCAS³

Assen, 9 december 2009 - De Provincie Drenthe, de Gemeente Assen, het Ministerie van Economische Zaken en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland hebben in totaal 16 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de oprichting van INCAS³ (The INnovation Centre for Advanced Sensors and Sensor Systems), een wetenschappelijk onderzoeksinstituut op het gebied van sensoren en sensorsystemen. Het in Assen gevestigde INCAS³ wil in samenwerking met de industrie en de wetenschappelijke gemeenschap hoogwaardige kennis ontwikkelen op het gebied van sensoren en sensorsystemen om zo technologische doorbraken te realiseren.

Internationale oriëntatie met oog voor lokale belangen INCAS3 stimuleert wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op praktisch toepasbare oplossingen, bij voorkeur op meerdere terreinen. Daartoe smeedt INCAS³ (inter)nationale samenwerkingsverbanden tussen de industrie en vooraanstaande wetenschappers. Zelf neemt INCAS3een initiërende, coördinerende en faciliterende rol in en brengt daarnaast haar sensorexpertise in. INCAS³ werkt samen met internationale partners om wereldwijd een vooraanstaande rol te spelen op het gebied van sensortechnologie. Deze partners zijn toonaangevend, sterk innovatief en lopen zonder uitzondering voorop in het vakgebied. INCAS³ is op dit moment al samenwerkingsverbanden gestart met belangrijke wetenschappelijke instituten in Canada, Duitsland, Japan en Slovenië en heeft daarnaast enkele zeer innovatieve industriële partners aan zich gebonden.

Maatschappelijk en economisch belang van sensoren
Sensoren behoren steeds meer tot het leven van alledag. Vaak vallen ze niet op, maar er zijn duizenden toepassingen van sensortechnologie. Sensoren zijn van vitaal belang in vliegtuigen, medische apparatuur en revalidatiecentra. Ook bij het opsporen van grondstoffen, de meting van verontreiniging en het zoeken naar landmijnen zorgen sensoren ervoor dat processen veiliger, effectiever, goedkoper en sneller verlopen. Verdere ontwikkeling van sensoren en sensorsystemen is van grote waarde voor de samenleving en de kwaliteit van leven. INCAS3 wil daaraan een substantiële bijdrage leveren.

Brug tussen topwetenschap, industrie en lokale bedrijvigheid INCAS³ heeft zich tot doel gesteld vragen vanuit de industrie en de maatschappij te vertalen naar wetenschappelijk interessante onderzoeksprojecten. Om dit te bewerkstelligen slaat INCAS³ een brug tussen de industrie, met een focus op de praktische problemen van vandaag, en de wetenschap, die zich richt op meer fundamentele vraagstukken. INCAS3 analyseert in overleg met beide partijen onderliggende behoeften, definieert generieke vragen die ook in een breder spectrum toepasbaar zijn en vertaalt deze in specifieke onderzoeksprojecten.

INCAS³ is door haar onderscheidende aanpak in staat om relatief snel en flexibel de opgebouwde wetenschappelijke kennis te verbinden met de problemen binnen middelgrote en kleine bedrijven. Het creëren van de verbinding tussen regionale (bestaande) bedrijvigheid en internationale topinstituten maakt INCAS³ uniek.

Extra werkgelegenheid en versterking van de regio

INCAS³ heeft de ambitie om in de komende vijf jaar uit te groeien tot een kenniscentrum met 70 arbeidsplaatsen. Daarnaast wordt een ruime hoeveelheid hoogwaardige werkgelegenheid gecreëerd bij betrokken bedrijven en kennisinstellingen en een aantal nieuwe innovatieve ondernemingen. De SNN-bijdrage aan het project bestaat uit 2,0 miljoen euro EFRO (Europees Fonds Regionale Ontwikkeling) gelden en 8,0 miljoen euro subsidie van het Ministerie van Economische Zaken. Overige bijdragen worden gedaan door de Provincie Drenthe en de Gemeente Assen. INCAS³ werkt samen met Sensor Universe, een regionaal platform voor sensortechnologie met het doel om bedrijfsleven, onderwijs, onderzoek en overheid samen te brengen.



Ingezonden persbericht