Ingezonden persbericht


Persbericht

Woensdag 9 december 2009

Presentatie verkiezingsprogramma D66 Rotterdam 2010 - 2014

D66 WIL JAARLIJKS 50 MILJOEN EURO

VOOR INITIATIEVEN ROTTERDAMMERS

Tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van D66 Rotterdam op woensdag 9 december in de Coopvaert heeft de partij aangekondigd dat zij 50 miljoen euro per jaar wil reserveren voor initiatieven van Rotterdammers voor hun stad. In de ogen van D66 wordt de stad teveel bestuurd vanachter de bureaus van de bestuurders en is er te weinig ruimte voor initiatieven van ondernemers en inwoners. D66 Rotterdam, dat na 10 jaar wil terugkeren in het college, ziet de 50 miljoen euro per jaar als een budgetneutrale investering in de 'kracht van de Rotterdammers'. Het bedrag komt volgens de sociaal liberalen niet bovenop de gemeentebegroting, maar maakt daar onderdeel vanuit. Het belangrijkste verschil is dat niet de politici en ambtenaren bepalen wat er met dat geld voor de stad gebeurt, maar de Rotterdammers. Ambtenaren krijgen, als het aan D66 ligt, een belangrijke rol bij het begeleiden van Rotterdammers bij het indienen van ideeën voor de stad. De uiteindelijke besluitvorming vindt - net als bij voorstellen van politici en ambtenaren - plaats in de gemeenteraad. Dit geldt ook voor de verantwoording achteraf.

Om meer ruimte te geven aan initiatieven van Rotterdammers en de uitvoering ervan beter te kunnen begeleiden, wil D66 terug naar de 'menselijke maat' in het contact tussen de gemeente, ondernemers en inwoners. Als het aan D66 ligt, krijgt de gemeente weer duidelijke en zichtbare aanspreekpunten voor ondernemers en inwoners. D66 wil af van de 'grootschalige en geldverslindende maakbaarheidsprojecten', zoals de 'Rotterdam durft'-campagne en de diverse themajaren. Door meer initiatief bij de Rotterdammers te leggen, kan volgens D66 bespaard worden op het ontwikkelen van allerlei beleidsplannen en gaat er minder tijd, geld en energie verloren aan allerlei afstemming tussen de diensten. Ook in de welzijnssector kan volgens de sociaal liberalen een stuk doelmatiger en efficiënter worden gewerkt. D66 pleit in het verkiezingsprogramma voor een doorlichting van het welzijnswerk in Rotterdam. De sociaal liberalen willen met deze maatregelen, tezamen met de verkoop van onroerend goed, besparen op de gemeente-uitgaven. Deze besparingen zijn volgens D66 nodig vanwege rijksbezuinigingen op het Gemeentefonds, teruglopende inkomsten en hogere uitgaven vanwege de economische situatie. D66 stelt dat een jaarlijkse besparing van 250 miljoen euro nodig zal zijn voor een gezonde financiële basis.

Collegeambities

D66 Rotterdam doet het onder aanvoering van Salima Belhaj goed in de peilingen. "We hebben nu zo'n 10 jaar PvdA- en Leefbaar-colleges in Rotterdam. Als tijdens deze periode één ding duidelijk is geworden, is dat zowel PvdA als Leefbaar geloven in de maakbaarheid van de stad. Deze gedachte is een illusie gebleken", aldus Belhaj. "In essentie denken PvdA en Leefbaar hetzelfde. Daar waar PvdA geneigd is bij problemen er 10 extra welzijnswerkers tegenaan te gooien, hangt Leefbaar de stad het liefst vol met camera's en zet ze er het liefst een hek om. Dit 'maakbaarheidsdenken' heeft de stad geen goed gedaan, economisch niet, maar ook de sfeer is er niet beter op geworden. Onze inzet is dat de stad weer van alle Rotterdammers wordt. We willen een coalitie met de Rotterdammers sluiten. Met die inzet willen we gaan deelnemen aan het college."