Persbericht

NAVTEQ®-kaart met volledige dekking van Kroatië beschikbaar

NAVTEQ-kaart helpt toeristen en Kroaten door het land te navigeren

Veldhoven - 9 december, 2009 - NAVTEQ, de toonaangevende aanbieder van digitale kaarten, verkeer- en locatiegegevens voor ingebouwde, draagbare, draadloze en zakelijke oplossingen, heeft zijn navigatiekaart van Kroatië uitgebreid. Hierdoor krijgen bestuurders toegang tot het veelzijdige wegennet van het land.

Met een totaal van 85.400 kilometer aan wegen bevat deze kaart een volledige dekking van het vaste land met daarnaast de 159 belangrijkste eilanden voor de Adriatische kust. Er zijn daarnaast vele andere features die de inwoners van Kroatië en de miljoenen jaarlijkse bezoekers gidsen van de kust naar de hellingen van de Alpen en van diep in de Pannonian Vallei naar de oevers van de Danube en Drava rivieren.

Voorbeelden hiervan zijn 3D-afbeeldingen van bekende attracties, zoals het Kroatische Nationaal Theater in Rijeka en de imposante kathedraal van Maria Hemelvaart in Zagreb. Deze afbeeldingen zijn ontworpen om bestuurders en wandelaars te helpen oriënteren in de twee grote steden. Er zijn ook meer dan 15.000 Points of Interest inclusief faciliteiten zoals banken, restaurants, parkeerplaatsen, hotels, apotheken en toeristische attracties zoals de vele Kroatische werelderfgoed locaties en nationale parken.

De integratie van snelheidsrestricties en driver alerts zorgt ervoor dat men gewaarschuwd wordt wanneer er veranderingen zijn in de wegcondities zoals scherpe bochten, steile hellingen en veilige inhaalpunten. Een toepassing genaamd 'Extended Lanes' helpt de bestuurder om de juiste baan te kiezen op moeilijke verkeersknooppunten op één van de vele nieuwe snelwegen in Kroatië.

Een lokaal team met lokale kennis
De duizenden kleine, afgelegen plaatsjes die een wezenlijk onderdeel vormen van het Kroatische erfgoed en charme, zijn een uitstekend voorbeeld van hoe belangrijk lokale kennis is bij het samenstellen van een kaart. "Veel van deze 'selo' hebben namen die al generaties lang worden gebruikt, maar nooit officieel zijn geregistreerd," zegt Frank Pauli, vice president EMEA Map and Content Products bij NAVTEQ. "Ons Kroatische team heeft de tijd genomen om vragen te stellen in de plaatsjes, vaak in lokale postkantoren en winkels, zodat de juiste informatie in de database kon worden opgenomen".

Het Kroatische NAVTEQ-team is gevestigd in Zagreb en heeft een goede relatie opgebouwd met lokale en landelijke bestuursorganen en ook enkele particuliere organisaties. Zo blijven zij op de hoogte van belangrijke lopende ontwikkelingen in de infrastructuur van het land. Vaak krijgt het team toestemming om op nieuwe wegen te rijden voordat deze officieel geopend zijn. Hierdoor zijn de veranderingen al aan de kaart toegevoegd zodra de weg voor het publiek open is.

In de afgelopen jaren is meer dan 300 kilometer aan snelweg toegevoegd aan het wegennet in Kroatië en duizenden kilometers zijn verbeterd of veranderd. Omdat de handel met de naastgelegen landen blijft groeien, zullen deze veranderingen ook doorgaan. Ze moeten gemonitord worden om er zeker van te zijn dat de kaarten zo up-to-date mogelijk blijven.