Ouders consequent op vakantie: Nanny kan thuis blijven


ROGGEL, 20091209 -- Ook tijdens de vakantie blijven ouders consequent in de opvoeding. Afspraken die gemaakt zijn tijdens de vakantie worden nagekomen. Bij onenigheid kiezen de meeste ouders voor een diplomatieke oplossing. Heel belangrijk vinden ouders vooral om de vakantie samen met de kinderen door te brengen. De kinderen uitbesteden aan een nanny om zelf meer vrije tijd te hebben, ziet het overgrote deel van de ouders niet zitten. Dit blijkt uit een enquête die www.bungalowparkoverzicht.nl hield onder 500 bezoekers.

Vakantieparken zijn een favoriete vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen. Maar ook op vakantie kunnen kinderen mopperen en ruzie maken. Verschil in interesses leidt al vaak tot discussies en boze gezichtjes. Toch kiest ruim 70 procent van de ouders voor een diplomatieke oplossing en proberen ze met praten iedereen op een lijn te krijgen. Boos worden en nergens meer heen gaan, willen de meeste ouders vermijden. Slechts 1,4% van de ondervraagden ziet dat als uitkomst.

Afspraak is afspraak
Als kinderen terugkomen op hun keuze voor het pannenkoekenhuis en in plaats daarvan frietjes willen, wordt door de meeste ouders niet geaccepteerd. Ruim de helft (53,6% ) is resoluut: Afspraak is afspraak, ook tijdens de vakantie. Nog een kwart gaat gewoon pannenkoeken eten, maar belooft wel frietjes en ijsjes voor de volgende dag als er verder niet meer gezeurd wordt.

Net aangekomen in het zwembad, laten de meeste ouders zich het zwemplezier niet ontnemen door een van de kinderen, die plots niet meer wil. 41,7 procent houdt voet bij stuk dat het kind toch mee moet gaan zwemmen. Zo'n 35,5 procent is wat milder en laat het kind teruggaan naar de bungalow, mits het kind oud genoeg is.

Tijd voor de kinderen
Ondanks deze perikelen houden de ouders de regie over de kinderen tijdens de vakantie het liefst zelf in handen. De kinderen uitbesteden aan een nanny, om zo zelf meer vrije tijd te hebben, zien 83,9 procent van de ouders niet zitten. Zo'n 15 procent vindt het wel een oplossing voor een enkele middag en maar 1 procent van de ouders vindt een nanny ideaal voor de hele vakantie. Vakantie is bedoeld om zo veel mogelijk tijd met de kinderen door te brengen.

Aan de enquête namen 500 bezoekers van www.bungalowparkoverzicht.nl mee. Gezinnen met 2 kinderen zijn met 52,5% het ruimst vertegenwoordigd. De meeste kinderen zijn te vinden in leeftijdsgroepen 6-9 jaar en 3-5 jaar met respectievelijk 41,1% en 29,1%.