Nederlanders en Vlamingen beslechten taalstrijd in ScrabbleBattle


De Scrabble Battle tussen is een strijd tussen Nederland en Belgie. Welk land is het beste in taal en in scrabble. De scrabblebattle wordt uitgevochten op Twitter, Facebook en de www.scrabblebattle.com

Amsterdam, 20091125 -- 9 december 2009 is het zo ver. Dan treffen Nederlanders en Vlamingen elkaar om de taalstrijd van de Lage Landen te beslechten. Deze 'Scrabble Battle' is een nieuw hoofdstuk in de jarenlange taalstrijd tussen de twee volken. Sophie Hilbrand en Lien Van de Kelder zetten zich als teamcaptain voor hun land in. Iedereen die wil kan zich kwalificeren op ScrabbleBattle.com/, Facebook of Twitter. Via ieder kanaal wordt één Nederlander en één Belg geselecteerd. De leden van het winnende team ontvangen na afloop van de Scrabble Battle een laptop, maar de belangrijkste prijs is de eeuwige roem.

Scrabble 2.0
Vernieuwend aan de battle is de wijze waarop kandidaten zich voor hunlandenteam kunnen kwalificeren. Dat gaat namelijk via interactieveScrabble-applicaties op ScrabbleBattle.com, Facebook en Twitter. Met de omarming van deze web 2.0 toepassingen toont Scrabble dat het spel zelfs nu nog eigentijds is. Inmiddels zijn de applicaties twee weken online en is de kwalificatiestrijd volop losgebarsten. Daarbij valt op dat de Belgen tot nu toe beter scoren dan de Nederlanders. Werk aan de winkel voor onze landgenoten dus!

Hoe het werkt
Op 9 december vindt een Scrabble Battle tussen Nederland en Belgiëplaats. Beide teams hebben een bekende teamcaptain: Nederland Scrabblet met Sophie Hilbrand, België met Lien Van de Kelder. De rest van het team bestaat uit personen die zich hebben geplaatst via online applicaties.

Dat gaat als volgt:
* Op www.scrabblebattle.com/ krijg je zeven letters, waarmee je binnen 45 seconden zo veel mogelijk punten moet halen op een scrabblebord.
* Op Facebook kun je je aanmelden voor een applicatie die via de Scrabble punten telling punten toekent aan je statusupdates.
* Op Twitter maakt de gebruiker @scrabblebattle om de vier uur zeven lettersopenbaar. Daarvan moet je een woord met een zo hoog mogelijkewoordwaarde maken.

Per applicatie wordt één Nederlander en één Belg gekozen. Beide teams zullen dus uit drie spelers bestaan.Taalstrijd Nederlanders en Vlamingen proberen elkaar altijd af tetroeven op het gebied van taal.

Met de organisatie van een `Scrabble Battle' wordt een nieuwe fase in de aloude taalstrijd ingeluid. Het doel van deze Scrabble-interland is Vlamingen en Nederlanders op ludieke wijze tegen elkaar te laten spelen. Om de battle in goede banen te leiden is een deskundige jury aangesteld. Die houdt nauwlettend in de gaten of de captains en teamleden zich aan het `Scrabble reglement' houden.

De jury bestaat uit de Nederlandse neerlandicus Anneke Neijt, die ook jurylidis bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal, de Vlaming Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van de Grote van Dale, en twee `waarnemers' van de Nederlandse en Vlaamse Scrabblebond.