Restaurant 't Brouwerskolkje winnaar Finale Copa Jerez Nederland 2009


´t Brouwerskolkje imponeert

AMSTERDAM, 20091209 -- 't Brouwerskolkje won 7 december j.l. overtuigend de finale van de wijns-spijswedstrijd Copa Jerez, editie 2009. In totaal deden 6 teams van gerenommeerde restaurants mee aan de Nederlandse finale van de prestigieuze sherry-spijscompetitie die plaatsvond bij restaurant Vermeer. De teams van Wolfslaar Restaurant en Vermeer eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

De vakjury met cuisinier Constant Fonk, wijn-spijsspecialist Edwin van de Goor (Seinpost), sommelier Roy Pelgrim (Cordial) en voorzitter/initiator Jan van Lissum van the WINE and FOOD association beoordeelden van elk van de deelnemende restaurants telkens drie combinaties van een gerecht met een Vino de Jerez.

Het team van restaurant 't Brouwerskolkje uit Overveen met chef Danny Spoel
en sommelier Laura van de Weerdt werd overtuigend winnaar van deze editie. Op de tweede en derde plaats volgden de equipes van Wolfslaar Restaurant te Breda (Lars Hoogheim en Martijn Struijk) en restaurant Vermeer uit Amsterdam (Milas van der Plaats en Niek Beute). Het zeer hoge niveau van de combinaties verraste de jury in positieve zin, hoewel de combinaties met desserts nog voor verbetering vatbaar zijn om ook internationaal te kunnen overtuigen.

In 2010 volgt een tweede voorronde waar wederom drie teams zich kunnen plaatsen. Uiteindelijk zal uit deze zes finalisten het team worden gekozen dat Nederland zal vertegenwoordigen tijdens de tweejaarlijkse internationale finale in Jerez de la Frontera begin 2011.

Begin 2009 wisten Jarno Eggen en Cindy Borger, destijds respectievelijk chef en sommelier bij restaurant De Lindenhof in Giethoorn, de derde Internationale Copa Jerez te winnen, een absoluut hoogtepunt na eerder behaalde tweede plaatsen door restaurant Seinpost en 't Brouwerskolkje.

De Copa Jerez is een initiatief van Jan van Lissum van the WINE and FOOD association in samenwerking met het Consejo Regulador van Vinos de Jerez y Manzanilla, de Federatie van Sherry Bodegas en het Spaans Instituut voor Buitenlandse Handel (ICEX).

the WINE and FOOD association