Nederlanders klussen alleen als het écht moet


UTRECHT, 20091209 -- Doe-het-zelvers zoeken steeds vaker klusinformatie online. Uit recent onderzoek blijkt dat klussend Nederland pas aan de slag gaat als het écht noodzakelijk is. Het online zoekgedrag van ruim 6.500 bezoekers wijst uit dat de meeste Nederlanders vooral informatie zoeken over klussen die seizoensgebonden zijn. Google trends geeft dit ook duidelijk weer. `Isoleren' is vooral populair in de wintermaanden, terwijl `Tuin' beter scoort in het voorjaar. Naast deze grote bewegingen is dit zoekgedrag ook dagelijks zichtbaar op doe-het-zelf website Klusopedia.nl. Zo zoekt klussend Nederland massaal naar tips over onderhoud van regenpijp en dakgoot na een paar heftige regenbuien.

Naast de seizoensgebonden klusjes in en rond het huis zoeken doe-het-zelvers vooral naar de relatief eenvoudige klussen. "Laminaat leggen" en "schimmel verwijderen" zijn het meest populair en denkt men zelf aan te kunnen. Ook willen veel doe-het-zelvers hun eigen douchecabine plaatsen. In de praktijk blijkt dit vaak een lastige klus waar alsnog een vakman voor nodig is.

Dit onderzoek is gebaseerd op het zoekgedrag van online bezoekers op klusopedia.nl. Deze website is gebaseerd op Wikipedia, maar dan specifiek gericht op doe-het-zelven. Klussers leren hoe ze zelf klussen kunnen uitvoeren door de website te bezoeken of Klusopedia te volgen op twitter.com/klustips





Ingezonden persbericht