Symposium december 2009

Op 9 en 10 december aanstaande vindt in het Fries Museum het derde symposium van de Waddenacademie plaats, dit keer in samenwerking met het Fries Museum en Noorderbreedte (Tijdschrift over het landschap, de cultuurhistorie, de natuur en het milieu van Friesland, Groningen en Drenthe).

De Waddenacademie houdt zich bezig met de vraag over welke kennis nodig is om vorm te geven aan een duurzame toekomst van het Waddengebied.
De Waddenacademie richt zich op het bij elkaar brengen van de inzichten van wetenschappers en professionele kenniswerkers enerzijds en de vragen van politici, beleidsmakers en vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties anderzijds. Het is evenwel van belang om ook na te gaan welke kennisvragen bewoners en bezoekers van het gebied beantwoord willen zien. Welke voorstellingen hebben zij over een betekenis- en waardevolle toekomst van het gebied en over welke kennis denken zij te moeten beschikken om vorm hieraan te geven? De eerste dag van het symposium van de Waddenacademie staat grotendeels in het teken van deze vragen.

Ter voorbereiding op de integrale kennisagenda van de Waddenacademie "Kennis voor een duurzame toekomst van de Wadden" kwamen deze vragen ook aan bod tijdens een reis door de Waddengebied van Waddenacademie bestuurslid Jos Bazelmans. Zijn interviews zijn gebundeld in "Gedeelde ruimte. Het waddengebied in dertig ontmoetingen" (met fotografie van Harry Cock, o.a De Volkskrant en Noorderbreedte). Tijdens het symposium komen drie geïnterviewden aan het woord. Hoe komen zij in het Waddengebied aan de kost? Welke combinaties van inkomsten spelen daarbij een rol? Welke ondernemingszin wordt gevraagd? En vooral welke problemen komen ze daarbij tegen? De sprekers sluiten af met de vraag: welk onderzoek zou de Waddenacademie moeten entameren?

Op 10 december staat de integrale kennisagenda van de Waddenacademie centraal. Allereerst zal Prof. Tjalling Waterbolk, emeritus hoogleraar Archeologie aan de RUG, op basis van zijn rijke ervaring enkele lessen voor toekomstig waddenonderzoek meegeven, waarna prof. Wim Derksen (VROM) aan de hand van de kennisagenda een aantal algemene uitgangspunten zal formuleren ten aanzien van de relatie tussen kennis en beleid. De rest van de dag staat in het teken van de implementatieplannen van de kennisagenda. In de afgelopen maanden zijn veel mensen bezig geweest om de in de Kennisagenda neergelegde overkoepelende programma's en thema's uit te werken in concrete implementatieplannen. Deze implementatieplannen worden op de tweede dag van het symposium publiek gemaakt. Het is de bedoeling dat de implementatieplannen in een later stadium als cluster of afzonderlijk ter financiering worden aangeboden bij verschillende potentiële financierende instanties.