Gemeente Sittard-Geleen


182_2009

Onder embargo tot moment van uitreiking

PERSBERICHT

Speld van Verdienste voor de heer Jan Sproncken

Sittard-Geleen, 8 december 2009 - Burgemeester Sjraar Cox reikt op 9 december om 18.30 uur een gemeentelijke onderscheiding uit aan de heer Jan Sproncken. Hij is sinds 1979 een zeer actief en toegewijd lid van de vereniging KNBRD Watervrienden Sittard (400 leden en 50 vrijwilligers) en was destijds de oudste vrijwilliger die de tweejarige opleiding tot zwemleider heeft gevolgd en succesvol afgerond. Nog steeds neemt hij deel aan bijscholings-activiteiten. Hij denkt en werkt ook heel actief mee over de toekomst van de vereniging. De heer Sproncken is op 25 november uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar.

Naast de begeleiding van jonge kaderleden, die hij door zijn positieve invloed telkens weer weet te stimuleren, geeft hij drie dagen per week als vrijwilliger les aan inwoners van Sittard-Geleen, die hun zwemdiploma willen halen. Op de zaterdag- en zondagmorgen staat hij om 07.30 uur paraat voor de jeugd, die hij met name het plezier in het zwemmen weet bij te brengen. Bij hen is hij bekend als 'Opa Jan'. Op maandagavond neemt hij de volwassenen, waaronder ook vele allochtone medeburgers onder zijn hoede. De heer Sproncken laat ondanks zijn recent geconstateerde ziekte geen enkele keer verstek gaan, zelden of nooit is er een afmelding of ziekmelding.

Verder is hij lid van de kerkenwacht in Sittard, waar hij de nodige bezoekers van de diverse kerken in het centrum van Sittard ontvangt, te weten de Petruskerk, de Basiliek en de Michielskerk. Ieder jaar bouwt hij mee aan de kerststal in de Basiliek. Kort geleden heeft hij zich aangemeld als gastheer van deze Basiliek.

Kortom de heer Sproncken heeft zich jarenlang maatschappelijk verdienstelijk gemaakt

U bent van harte welkom om deze uitreiking bij te wonen op woensdag 9 december 2009 om 18.30 uur in buurthuis OASE, Bachstraat 51 te Sittard.