Ingezonden persbericht


9 december 2009

Accreditatie hbo-master Dovenstudies/Leraar Nederlandse Gebarentaal

De hbo-master Dovenstudies/Leraar Nederlandse Gebarentaal is de eerste master op het gebied van dovenstudies die de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) positief heeft beoordeeld. Deze unieke master is uitsluitend aan Hogeschool Utrecht te volgen.

Excellente voorzieningen
De NVAO beoordeelde de opleiding op zes verschillende onderdelen en deze zijn alle zes positief beoordeeld. Het subonderdeel 'materiële voorzieningen' beoordeelde de commissie als excellent. Uit het rapport: '(...) Het panel is onder de indruk van de wijze waarop voorzieningen zijn ingericht. De voorzieningen in het gebouw zijn toegankelijk voor zowel horende, slechthorende en dove mensen. Het panel is in het bijzonder onder de indruk van het talenpracticum. Dit practicum is, aldus het panel, goed doordacht, geavanceerd en uniek uitgewerkt. Internationale belangstelling voor het talenpracticum geeft aan dat de opleiding hiermee voorop loopt. Vanuit zijn nationale en internationale kennis van talenpractica voor gebarentaal kan het panel de uitzonderlijke positie en kwaliteit van het talenpracticum van het instituut bevestigen. Het panel beoordeelt de materiële voorzieningen daarom als excellent.Â’

Rick van Dijk, directeur van het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies is enthousiast over de positieve beoordeling: 'Het is altijd goed als buitenstaanders jouw kwaliteit beoordelen, het is een opsteker als ze dan ook nog zo positief oordelen over het totaal. Dat doet zeker recht aan de inzet en het enthousiasme van de collega's. Deze accreditatie motiveert ons om ons specialisme nog verder uit te werken en biedt onze bachelorstudenten de kans om verder te groeien.'

De master
De deeltijdmaster Dovenstudies/Leraar Nederlandse Gebarentaal is een brede opleiding voor dove en horende professionals binnen de dovenwereld, zoals leerkrachten, logopedisten, taalkundigen, (ortho)pedagogen en psychologen. Deze masteropleiding biedt een unieke kans om multidisciplinair te werken aan empowerment en participatie van dove en slechthorende mensen. Na een succesvolle afronding van de opleiding beschikken studenten over actuele en beroepsspecifieke kennis van de taal en cultuur van dove mensen in Nederland en daarbuiten. Zij zijn daarmee een onmisbare schakel in de verbetering van de situatie van dove en slechthorende mensen.

Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies (IGT&D) Het IGT&D heeft zich sinds de start van de opleiding Leraar/tolk Nederlandse Gebaren Taal (NGT) in 1997 ontwikkeld tot een instituut waar op hoog niveau onderwijs wordt verzorgd en onderzoek wordt verricht. De opleidingen van het IGT&D zijn in Nederland de enige in hun soort. Sinds 2005 biedt het instituut de unieke masteropleiding Dovenstudies/Leraar NGT.