Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 9 december 2009

Innovatie Award voor SMS-service in Amersfoort

De gemeente Amersfoort heeft de Bestuursacademie Nederland Innovatie Award gewonnen met de nieuwe SMS-service in Kruiskamp. Dat is woensdag 9 december 2009 bekend gemaakt tijdens het congres Overheidsmanagement in Rotterdam.

Inwoners en bezoekers van de Amersfoortse wijk Kruiskamp kunnen sinds 30 juli 2009 problemen en ergernissen rond leefbaarheid in de buurt gemakkelijk doorgeven. De melding met een sms'je wordt direct doorgestuurd naar het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente, waarna medewerkers van de gemeente of andere organisaties het probleem oppakken.

Amersfoort was de eerste gemeente in Nederland die SMS gebruikt voor het melden van problemen en ergernissen in de openbare ruimte. De service is snel en gemakkelijk: er kan direct met de mobiele telefoon een melding worden gedaan. Begin 2010 wordt de proef geëvalueerd en mogelijk uitgebreid naar andere wijken.

Stimulans
"We hebben de hulp van iedereen nodig om problemen en ergernissen in de openbare ruimte aan te pakken. Een melding doen moet daarom zo gemakkelijk mogelijk zijn", zegt burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper. "In Amersfoort gebruiken we graag nieuwe methoden om mensen te betrekken. De Innovatie Award voor de SMS-service is een mooie stimulans om daar mee door te gaan", aldus de burgemeester.

SMS'en
Wie een melding wil doen begint het bericht met 'Amersfoort', gevolgd door de melding en stuurt het bericht naar 4411. De SMS-service is bedoeld voor niet spoedeisende meldingen. De SMS-meldingen worden tijdens kantooruren behandeld door medewerkers van het Meldpunt Woonomgeving. Zij zijn ook te bellen op nummer 033 469 48 69. Er zijn geen aanvullende kosten aan de SMS-service verbonden. Bij spoed, verdachte situaties of pakkans van een dader kan 112 gebeld worden. Algemeen contact met de politie verloopt via 0900-8844.

Kruiskamp Vernieuwt
Leefbaarheid en veiligheid zijn een belangrijk onderwerp binnen de aanpak van Kruiskamp Vernieuwt. Daarmee werken gemeente, politie, Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland aan verbetering van de wijk. Doel is het verhogen van de leefkwaliteit met projecten op het gebied van samenleven, wonen, werken, leren, leefbaarheid en veiligheid en voorzieningen. Met onder meer de inzet van extra politiesurveillanten, buurtparticipatie over veiligheid met de Wijktafel en het inbraakpreventieproject (SelectaDNA) werken we aan verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de wijk.

Noot voor de redactie,