Gemeente Tilburg

Persbericht
9 december 2009

Monitor woningbouw: in 2009 nog veel nieuwe woningen in aanbouw

Komende jaren een flinke terugslag te verwachten

"Ook dit jaar worden nog veel nieuwe woningen gebouwd in Tilburg", aldus wethouder Hamming naar aanleiding van de onlangs verschenen tussenrapportage van de woningbouwmonitor. Het college stelde die deze week vast. Tot en met september zijn er 959 nieuwe woningen gerealiseerd en in het laatste kwartaal worden naar verwachting nog ongeveer 500 woningen opgeleverd. In totaal worden naar verwachting in 2009 ca 1.457 woningen aan de woningvoorraad toegevoegd.

Woningbouwprojecten

Het merendeel van de woningbouwprojecten is gerealiseerd in bestaand stedelijk gebied in projecten als het winkelcentrum in Dalem Zuid, de Trouwlaan/Uitvindersbuurt (goedkope sector), Quirijnboulevard en de studentenappartementen van Intermezzo. Daarnaast zijn er een aantal particuliere ontwikkelingen zoals aan de Korvelseweg, de Koestraat (beiden goedkope sector) en op de hoek van de Kwaadeindstraat met de Ringbaan West. Eengezinswoningen zijn met name gerealiseerd in projecten als Theresia's Rozen (goedkope sector) en de verdere afronding van de Reeshof.

Prognoses woningbouwontwikkeling

Van de woningbouwprojecten die nu in aanbouw zijn, worden er naar verwachting in 2010 445 opgeleverd en het jaar daarop 346. 74 zijn daarvan nu al in aanbouw. Voor de jaren 2010 en 2011 zijn er wezenlijk meer (goedkope-) koopwoningen in aanbouw dan in 2009. Was het aandeel koop in 2009 37%, in 2010 en 2011 is dat gemiddeld 80%. Daarvan valt 11% in de goedkope sector. Naast de herstructurering Trouwlaan Uitvindersbuurt en de afronding van de Reeshof, vindt de bouw van koopwoningen de komende jaren grotendeels plaats in projecten als Theresia's Rozen, Queens Park aan de Goirkestraat en Intermezzo.

Hamming: "Dit zijn goede ontwikkelingen, maar de komende jaren moeten we met man en macht aan de bak om de woningproductie aan de gang te houden. Tilburgers moeten kunnen rekenen op kwaliteitsnieuwbouw, maar ook op economische ontwikkeling en werkgelegenheid." Uit de cijfers blijkt dat het effect van de economische crisis in de woningbouwsector pas echt merkbaar wordt in 2010 en 2011. Dat komt omdat eind 2008, begin 2009 nauwelijks nieuwe projecten zijn gestart. De te verwachten woningbouwproductie vanaf 2012 is sterk afhankelijk van de mate waarin de komende tijd nieuwe woningbouwprojecten van start gaan en van het effect van de stimuleringsmaatregelen van gemeente, de rijksoverheid en de provincie Noord-Brabant.

Woningbouwafspraken Rijk

De prognose is dat in de periode 2005 tot en met eind 2009 in totaal 7.316 woningen zijn opgeleverd. Daarmee wordt de afspraak met het Rijk om 7.000 woningen aan de woningvoorraad toe te voegen gehaald. Met het Rijk is verder afgesproken om tenminste 2.500 woningen (36% van de totale opgave) te realiseren binnen het bestaand stedelijk gebied. De prognoses wijzen uit dat van alle woningen in die periode 68% van de woningen worden opgeleverd in het bestaand stedelijk gebied, tegenover 32% woningen in het uitleggebied.

---