Voedsel en Waren Autoriteit

UV-straling te hoog bij een op de vijf zonnestudio's

09 december 2009 - nieuwsbericht

Bij een op de vijf zonnestudio's waar de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een meting heeft uitgevoerd, is de UV-straling van zonnebanken hoger dan wettelijk toegestaan. Dit blijkt uit inspectieresultaten van de VWA. Een te hoge straling beschadigt de huidcellen, wat op termijn kan leiden tot huidkanker. Om die reden is de maximum toegestane sterkte van de lampen gesteld op 0,3W/m2. De hoogst gemeten waarde door de VWA was 0,6W/m2.

Consumenten kunnen voor gebruik van een zonnebank in een studio ook zelf nagaan of deze in orde is. Dat kan bijvoorbeeld door te vragen naar het apparatenpaspoort dat door de fabrikant van de bank is afgegeven.

Leeftijdsgrens 18 jaar
Jongeren onder de 18 jaar hebben een kwetsbare huid. Gebruik van zonnebanken verhoogt daardoor de kans op huidkanker. Een zonnebank is voor die jongeren en andere personen met een kwetsbaar huidtype een product met een bijzonder gevaar. Een studiohouder die een zonnebank beschikbaar stelt aan iemand voor wie dit niet veilig is, zonder adequate voorlichting over de gevaren te geven, overtreedt de Warenwet. Studiohouders mogen zonnebankgebruik zonder goede voorlichting ook niet toestaan door consumenten die: medicijnen gebruiken die de gevoeligheid voor UV-straling vergroten, niet op natuurlijke wijze bruinen of huidkanker hebben (gehad). Een studiohouder is verplicht gebruikers te wijzen op de gezondheidsrisico's van UV-straling, bijvoorbeeld door een intakegesprek waarin deze aspecten aan de orde komen. Voordat consumenten besluiten naar een zonnestudio te gaan wordt aangeraden ook zelf te beoordelen of dit veilig is. Dat kan aan de hand van het voorbeeld intakeformulier, opgesteld door de branchevereniging.

Inspectieresultaten VWA 2009
De VWA heeft tijdens haar inspecties niet alleen naar de lampsterkte gekeken, maar ook naar de informatieverstrekking aan klanten van zonnestudio's en het op orde hebben van documenten. Geconcludeerd kan worden dat ondernemers steeds vaker kunnen aantonen dat zij instructies geven. In 2009 was dat bij 87% van de studio's het geval tegenover 56% in 2008 en 48% in 2007. De aanwezigheid van voldoende UV-brillen schommelt sinds 2007. In 2009 had 87% voor elke bank voldoende brillen voorradig. Het aantal studio's dat documentatie zoals het technisch dossier en de EG-verklaring van overeenstemming op orde heeft, stijgt maar verdere verbetering is nodig.

In het algemeen kan gesteld worden dat bij zonnestudio's de naleving van regels verbetert. In 2007 werd tijdens 83% van de inspecties een maatregel genomen. In 2008 was dat bij 35% en in 2009 bij 30%. Opvallend is dat een aantal ondernemers bij herinspectie de zaken niet op orde had. Daarom is het belangrijk dat consumenten zelf opletten of de studio die ze bezoeken alle veiligheidsregels opvolgt.

Deels zijn deze inspectieresultaten meegenomen in het internationale samenwerkingsproject voor zonnebanken waarvan de VWA projectleider is. De resultaten van dit project zijn vandaag gepubliceerd op de website van Prosafe.