Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT

Rotterdam, 9 december 2009

Eerste reactie PvdA op het COT-rapport Strandrellen

Hieronder volgt een eerste reactie van de PvdA Rotterdam op het vanmiddag gepresenteerde COT-onderzoek naar de strandrellen in Hoek van Holland.


1. Het rapport naar de Hoek van Holland rellen is duidelijk, volledig en schokkend.

Het is een betrouwbare basis om voorlopige politieke conclusies te trekken. De PvdA vindt het noodzakelijk dat over het rapport op korte termijn een debat op hoofdlijnen gaat plaatsvinden. Daar hebben Rotterdammers en alle betrokkenen recht op.


2. Het rapport schetst hoe een opeenstapeling van fouten en missers heeft geleid

tot een van de grootste explosies van geweld die in ons land tussen politie en relschoppers heeft plaatsgevonden. Dolgedraaide hooligans hebben, stijf van drank en drugs, politiemensen zo in het nauw gebracht dat zij het vege lijf alleen konden redden door massaal gebruik te maken van hun dienstpistool. Het rapport laat ook zien dat politiemensen onder zeer chaotische omstandigheden moedig, doortastend en heldhaftig hebben opgetreden.


3. Het rapport bevat veel waardevolle aanbevelingen om scherper en dus beter de risico ' s die verbonden zijn aan evenementen in te schatten en daar dus adequatere maatregelen voor te nemen. Belangrijk punt is dat in Rotterdam veel grootschalige evenementen worden gehouden. Dat is een te grote belasting voor de politie.


4. Van alle fouten en missers springen er twee, die binnen de politie hebben plaatsgevonden, het duidelijkst uit. De eerste betreft de dreigingsinformatie: deze informatie had een reden moeten zijn het evenement te heroverwegen dan wel in elk geval aanvullende maatregelen te treffen, zoals het beschikbaar hebben van de ME en het opschalen van de commandostructuren. Volgens het COT is dit: "Ten onrechte niet gebeurd." De tweede betreft het niet inlichten van de burgemeester en de korpschef over de voorbereiding van het evenement, de dreigingsinformatie tijdens het evenement en de gebeurtenissen tijdens het evenement.


5. De PvdA meent dat deze ernstige tekortkomingen niet zonder personele consequenties binnen de politie kunnen blijven. Zij gaat er vanuit dat de burgemeester, tevens korpsbeheerder, die conclusie deelt en dus op korte termijn zich daarover met

de korpsleiding zal verstaan.


6. Er is een nieuwe, harde en consequente aanpak nodig van de groep hooligans die zich systematisch aan gewelddadig gedrag schuldig maakt. Daarvoor is zo nodig aanvullende wetgeving noodzakelijk. Ze moeten consequent - ook in hun dagelijkse doen en laten - kunnen worden gevolgd en aangepakt.

()