Gemeente Den Haag

Meningspeiling gestart over ontwikkeling Cultuurforum Spuiplein

Vraag aan Haagse burgers:

Hoe zie jij het nieuwe dans- en muziekcentrum?

Vanaf vandaag kunnen Hagenaars en andere belangstellenden op www.cultuurforum-spui.nl meer te weten komen over de voorgenomen nieuwbouw aan het Spuiplein. Ook kunnen zij in een enquête hun ideeën en voorkeuren aangeven voor het dans- en muziekcentrum en het Cultuurforum Spui.

Wethouder Marieke Bolle (Cultuur en Financiën) heeft woensdag 9 december in het Haags Informatiecentrum (HIC) in het Atrium van het stadhuis om 13.00 uur de website www.cultuurforum-spui.nl gelanceerd. Zij gaf daarbij een aantal burgers de gelegenheid als eerste de enquête in te vullen. Wethouder Bolle: 'Ik hoop dat veel mensen de enquête zullen invullen, want het is een heel mooi instrument om zelf mee te denken over de toekomst en inrichting van het Spuiplein'.

Het Cultuurforum Spui moet het bruisende nieuwe uitgaanscentrum van Den Haag worden, waar cultuur en entertainment bij elkaar komen. In dit gebied is dan zeven dagen per week altijd wat te doen. Cultuurforum Spui strekt zich uit van de omgeving Spuiplein via de Nieuwe Kerk tot het Rabbijn Maarsenplein. Het moet een toegankelijke plek worden waar dagjesmensen, toeristen en Hagenaars elkaar ontmoeten en graag komen. Men kan er genieten van film, muziek, dans, literatuur en theater. Ook komen er restaurants, cafés en terrassen: overdekt én in de openlucht. Binnen en buiten gebeurt van alles, van voorstellingen en concerten van het hoogste internationale niveau tot spontane straatoptredens.

Architecten

Onderdeel van het Cultuurforum Spui is een nieuw te bouwen dans- en muziekcentrum. Dit wordt in 2018 de nieuwe huisvesting voor het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, en het Koninklijk Conservatorium.

Voor het maken van het ontwerp voor het gebouw wordt een architectenbureau uitgekozen via een Europese aanbestedingsprocedure. Een deskundige selectiecommissie zal beoordelen welk architectenbureau het meest in staat is om een goed ontwerp te maken. De selectiecommissie heeft ervoor gekozen om de Haagse burgers hier zoveel mogelijk bij te betrekken. De resultaten van de enquête worden zelfs gebruikt bij de formulering van de voorwaarden waaraan de architectenbureaus zoveel mogelijk moeten voldoen.

De selectiecommissie selecteert uit de inzendingen twintig bureaus die een ontwerpvisie mogen maken. De visies zijn in maart 2010 gereed en worden dan tentoongesteld aan het publiek. Op basis van de beoordeling van de ontwerpvisies, selecteert de selectiecommissie drie bureaus die een structuurontwerp mogen maken. Deze drie ontwerpen zullen in de zomer van 2010 aan het publiek worden tentoongesteld. Ten slotte kiest de selectiecommissie één bureau die het uiteindelijke ontwerp mag maken.