Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

WERELDPRIMEUR IN AMSTERDAMSE GRACHTEN

LOVERS INTRODUCEERT ZERO-EMISSIE RONDVAARTBOOT

Amsterdam, 9 december 2009 - Innovatief, duurzaam en klimaatneutraal, dat is de nieuwste rondvaartboot van Rederij Lovers. Vandaag bracht de rederij een wereldprimeur in de Amsterdamse grachten: de eerste rondvaartboot zonder schadelijke uitstoot. De boot wordt in het voorjaar 2010 in gebruik genomen door Lovers. De 'Nemo H2' is speciaal ontworpen en gebouwd voor het varen op waterstof en produceert geen stank, lawaai of CO2. Milieuwethouder Marijke Vos was betrokken bij de lancering van de zero-emissie boot en heeft de boot vandaag gedoopt.

Geen verbranding

Een motor zonder verbranding en zonder uitstoot? Het kan. Een waterstofmotor werkt volstrekt anders dan een ouderwetse diesel- of benzinemotor. De aandrijving gebeurt elektrisch met behulp van een brandstofcel. In deze cel worden waterstof en zuurstof met elkaar in contact gebracht, waardoor water en elektriciteit vrijkomen. Met deze natuurstroom worden de schroeven van het schip aangedreven en vaart de Nemo H2 geruisloos, schoon en duurzaam. Ook de gebruikte waterstof wordt duurzaam geproduceerd door het wind molenpark in de Noordzee. De waterstofrondvaartboot voldoet aan alle Europese regels voor binnenvaartschepen.

Typisch Amsterdams vlaggenschip

"Amsterdam is een stad die zich inzet voor schone lucht en duurzame mobiliteit, dankzij dit soort initiatieven kunnen we onze gemeente nóg beter op de kaart zetten. Dat iets typisch Amsterdams als een rondvaartboot daar het vlaggenschip voor kan zijn vind ik ronduit prachtig. De gemeente Amsterdam zelf zet zich ook in voor de toepassing van waterstof en de brandstofceltechniek. Met de waterstofcoalitie DutcHy werken we hard aan het ontwikkelen van klimaatneutrale manieren van stadvervoer. Een schonere stad is tenslotte een mooiere stad!" aldus een enthousiaste Milieuwethouder Marijke Vos.

Rederij Lovers

Rederij Lovers is één van de grootste rederijen van Amsterdam en vervoert jaarlijks meer dan een half miljoen toeristen door de Amsterdamse grachten in één van haar 22 boten. Innovatie staat hoog in het vaandel, zo introduceerde de rederij als eerste in Nederland de Candlelight- en Dinnercruise en de zeer succesvolle Hop On Hop Off Museum Line. In 2010 voegt Lovers een toeristische topattractie aan haar aanbod toe: de Floating Dutchman. Deze varende touringcar pikt passagiers op van Schiphol, rijdt naar Science Centre Nemo en gaat daar spectaculair te water voor een rondvaart over de Amsterdamse grachten. Zie ook www.lovers.nl en www.lovers.nl/co2zero.

Fuel Cell Boat B.V.

De waterstofrondvaartboot is het resultaat van een open innovatietraject, gerealiseerd door een consortium van vijf Nederlandse bedrijven dat waterstof en brandstofcellen als de toekomst van de scheepvaart ziet. Zo gaat innovatie hand in hand met een beter milieu. Fuel Cell Boat B.V. bestaat uit:


· Alewijnse Marine Systems - elektrotechnische systemen in boten - www.alewijnse.nl


· Linde Gas Benelux - productie, opslag en distributie van waterstof - www.lindegasbenelux.com


· Rederij Lovers - www.lovers.nl


· Marine Service Noord - werktuigbouwkundige systemen in boten - www.marine-service-noord.nl


· Integral - coördinatie, projectmanagement en externe relaties - www.integral.nl



Ingezonden persbericht