Aankondiging Algemene Rekenkamer: Operationele gereedheid Defensie

07/12/2009 11:33

Algemene Rekenkamer

Aankondiging rapport: Verantwoordingsinformatie operationele gereedheid Defensie

De Algemene Rekenkamer publiceert op donderdag 10 december 2009 om 12.15 uur het onderzoeksrapport Verantwoordingsinformatie operationele gereedheid Defensie.

In dit rapport beschrijft de Algemene Rekenkamer uitkomsten van onderzoek naar de kwaliteit van de informatie die de minister van Defensie van zijn ambtelijke en militaire top krijgt over de inzetbaarheid van eenheden en materieel bij Defensie. Dit onderzoek is een vervolg op onderzoek uit 2006. De Algemene Rekenkamer heeft opnieuw gekeken naar de kwaliteit van maandrapportages die het Ministerie van Defensie maakt voor de eigen minister. Hierin wordt onder meer de operationele gereedheid van defensie-eenheden aangegeven. De maandrapportages en daarbij horende covernota vormen de voornaamste informatiebron voor de minister voor zijn bestuurlijke keuzes bij de inzet van de krijgsmacht.

Het besturingsmodel van Defensie is gericht op het waarborgen van een structureel betaalbare, wereldwijd inzetbare krijgsmacht. De commandant der strijdkrachten werkt de doelstellingen uit in een gereedstellingsplan. In de maandrapportages leggen commandanten verantwoording af hoe zij dit plan uitvoeren.

Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer gaat in op de kwaliteit van de rapportages en geeft aandacht aan de inzetbare militaire eenheden, de eenheden die daarnaast operationeel gereed dienen te zijn en de eenheden die beschikbaar zijn bij langdurige inzet (voortzettingsvermogen).

Ook de relatie met voldoende oefenen, de inzet van ondersteunende diensten en de beschikbaarheid defensiematerieel komt in dit onderzoek aan de orde.

De Algemene Rekenkamer doet aanbevelingen in het rapport. De reactie van de minister op conclusies en aanbevelingen is, zoals gebruikelijk, in het rapport opgenomen.

Een embargo-exemplaar van dit rapport en het persbericht (op papier of als pdf) is voor de pers op aanvraag te krijgen op donderdag 10 december 2009 vanaf 09.15 uur. Hiervoor moet een embargoformulier per e-mail ingevuld worden, verkrijgbaar via 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl. Het embargo loopt af op 10 december 2009 om 12:15 uur. Vanaf dat moment is het rapport ook beschikbaar op www.rekenkamer.nl.