Gemeente Kollumerland

PB 50/2009 ZAP-ers gehuldigd in Kollumerland c.a.

Kollum, 7 december 2009

Op donderdag 10 december 2009, âs middags om half vier reikt wethouder Rik Schaafstal in het gemeentehuis in Kollum (Van Limburg Stirumweg
18) de âZwerfAfvalPakkers speldâ uit aan drie inwoners van de gemeente. Ook krijgen ze de bijbehorende oorkonde overhandigd. De drie gehuldigden zetten zich op een bijzondere wijze in om de omgeving zwerfafvalvrij te maken.

De Gemeente Kollumerland c.a. en de partners van het âImpulsprogramma Zwerfafvalâ, bedanken op 10 december inwoners die zich inzetten voor het schoonhouden van hun eigen leefomgeving. Deze vrijwilligers, de zogenaamde ZwerfAfvalPakkers, krijgen op deze dag het speciale ZAP-speldje uitgereikt. De actie wordt dit jaar landelijk voor de zesde maal georganiseerd. Kollumerland c.a. doet voor het eerst mee.

Op de âtweede donderdag van decemberâ zetten tientallen gemeenten in heel Nederland mensen in het zonnetje, die zich het afgelopen jaar op eigen initiatief hebben ingezet om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken.

De afgelopen maanden is Kollumerland c.a. op zoek gegaan naar geschikte kandidaten, die regelmatig op pad gaan om hun leefomgeving schoon te houden. Uit eigen waarnemingen en via de verenigingen voor Plaatselijk Belang en Dorpsbelangen zijn drie inwoners van de gemeente uitgekozen. Deze mensen worden op de tweede donderdag van december uitgenodigd in het gemeentehuis. Wethouder Schaafstal geeft een korte toelichting waarom de betreffende kandidaat aangedragen is voor deze waardering.

Het programma voor de bijeenkomst ziet er als volgt uit:


15.15 uur Ontvangst kandidaten in de raadzaal van het gemeentehuis in Kollum

15.30 uur Toelichting actie door Henk de Bruyn, Beleidsmedewerker Openbare Werken

15.35 uur Toespraak Wethouder Rik Schaafstal
15.45 uur Opspelden ZAP-speld en overhandigen oorkonde
16.00 uur Afsluiting actie

Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009
De ZAP-actie valt geheel binnen de doelstelling van het âImpulsprogramma Zwerfafvalâ.
Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009 is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven verenigt in VNO-NCW en het ministerie van VROM en de uitvoeringsorganisaties SenterNovem en de Stichting Nederland Schoon. De samenwerking heeft als doel een zichtbaar en meetbaar schoner Nederland.
Meer informatie: www.samenwerkenaaneenschonernederland.nl

In het âImpulsprogrammaâ nemen gemeenten zelf de verantwoordelijkheid om de straten schoon te houden. Niet alleen door op te ruimen, maar vooral door de inwoners te vragen een stukje eigen verantwoordelijkheid te nemen.


---

**********************
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.