Rijksvoorlichtingsdienst

Kranslegging mariniersmonument Oostplein

Het Korps Mariniers viert op 10 december haar 344-jarig bestaan. Traditioneel herdenkt het korps op deze dag alle gevallen mariniers met een militaire ceremonie en kranslegging op het Oostplein te Rotterdam.

De herdenking op het Oostplein wordt bijgewoond door deputaties van actiefdienende en oud-mariniers, veteranen en de burgerij van Rotterdam. De burgemeester van de Maasstad, Ahmed Aboutaleb, de commandant Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Rob Verkerk en de voorzitter van het Contact Oud Mariniers, luitenant-kolonel der mariniers b.d. Sjaak Severs leggen kransen bij het monument 'De Marinier'. Het ceremonieel wordt verzorgd door een gewapende wacht, de Marinierskapel der Koninklijke Marine, Tamboers en Pijpers én de vaandelwacht van het Korps Mariniers.

Ontstaan Korps Mariniers
Op initiatief van raadspensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter besloot de Staten van Holland op 10 december 1665 een regiment zeesoldaten toe te voegen aan de marine. Luitenant-kolonel Willem J. baron van Ghent werd de eerste commandant van het regiment zeesoldaten. Sindsdien geldt 10 december als de oprichtingsdatum van het Korps Mariniers.

Monument Oostplein
Tussen 1823 en 1940 was de kazerne van de Rotterdamse mariniers gevestigd aan het Oostplein, in het voormalig arsenaal van de Admiraliteit van Rotterdam. In de meidagen van 1940 verdedigden de mariniers met succes de Maasbruggen. Deze vormden een belangrijke verbinding tussen zuid - waar het Duitse offensief begon - en het centrum. Ter nagedachtenis aan dit verzet werd in 1963 het herinneringsmonument voor de gevallen mariniers op het Oostplein onthuld. Dit monument is gemaakt door beeldhouwer Titus Leeser.


Noot voor redacties