Gemeente Elburg


Gemeente Elburg Infosessie Cluster I

Datum vergadering: 30 november 2009 Plaats: Botterzaal Gemeentekantoor te Elburg Aanwezig:
Voorzitter: mevrouw E.H.C. ten Have - Schoonhoven Commissiegriffier: mevrouw H.H. van Arken Fractie AB: de heer G.W. Hoeve Fractie CDA: de heer G. de Haan Fractie CU: de heer S.W. Krooneman Fractie Elburg Beleid: de heer S. Berga Fractie PvdA: de heer W. Schaap Fractie VVD: mevrouw J.W.E. van Egerschot - Slichter Portefeuillehouder: burgemeester F.A. de Lange Genodigden: -
Insprekers: -
Ambtenaren: mevrouw A.I. Dijkstra en de heer B. Engeltjes Publiek: 6 personen
Afwezig:
Fractie Gemeentebelangen
Fractie SGP
Agendapunten:
Nr. Onderwerp Besluit
1. Kadernota regionalisering brandweer Het onderwerp kan door naar de raad als deba- tonderwerp. Korte weergave vragen en antwoorden* infosessie:

* de antwoorden staan cursief, direct achter de vragen. Korte toelichting burgemeester De Lange:
Het clusterontwikkeltraject loopt volop door. De kadernota moet in alle gemeenten in december vastgesteld worden. Waarschijnlijk wordt in februari met de werving van het clusterhoofd gestart, dit in plaats van de primus inter parus. Er wordt samen betaald voor de clustercommandant, zo- dat nog beter op kwaliteit geworven kan worden.
De heer S.W. Krooneman

1. Is de clustervorm de meest optimale vorm voor schaalvergroting? We hebben te maken met een wet, er is geen mogelijkheid tot keuze. De clustervorming is de meest optimale vorm. Wel krijgen we een klein cluster qua inwoners met een groot bestrijdingsgebied, in het cluster zitten we met vier gemeenten. Een groter cluster zou tot meer anonimiteit hebben geleid.
2. Heeft de burgemeester straks voldoende invloed in de bestuurscommissie? Er is sprake van gewogen invloed in het AB van de VNOG. Dus de burgemeester zelf heeft niet heel veel in- vloed in vergelijking tot de burgemeester van bijvoorbeeld Apeldoorn. Wel is het cluster, in de persoon van burgemeester Zielhuis, vertegenwoordigd in het Dagelijks Bestuur, dat bestaat uit 6 leden.
Infosessie Cluster I 30 november 2009





2


3. In het stuk staan twee mogelijkheden voor de aanstelling van het vrijwillig brandweerperso- neel. Welke gaat het worden? Er moet nog gekeken worden naar de beste keuze voor aanstel- ling. Voorlopig blijft men in gemeentelijke dienst. Ook voor het personeel dat verantwoorde- lijk is voor de preventie moet nog bekeken worden waar deze in dienst komen. Mevrouw Van Egerschot

1. Er wordt in het stuk gesproken over "in principe budgettair neutraal" en verder in het stuk staat dat budgettair neutraal een "harde eis" is. Wat is nu precies de bedoeling? Budgettair neutraal zal moeilijk worden op het gebied van personeel. Qua inkoop zal de clustervorming voordelig uitpakken. Vooralsnog is het uitgangspunt budgettair neutraal, maar een 100% ga- rantie kan daar niet voor afgegeven worden.

2. Welke verantwoordelijkheid en taken heeft de raad straks nog? De gemeente blijft verant- woordelijk voor o.a. de openbare orde & veiligheid. De heer Hoeve

1. Kan de burgemeester de raad garanderen dat de kwantiteit en de kwaliteit van het korps zo blijft? Met duikploeg e.d? De burgemeester is niet bang voor verlies van kwantiteit en kwali- teit. Voor wat betreft de duikploeg is landelijk een discussie gaande, deze staat echter los van de clustervorming. Maar wel een zorgpunt.
De heer Schaap

1. Leidt de clustervorming niet tot verlies van vrijwilligers? Nee, Elburg beschikt over een goed gemotiveerd korps. Wel worden werkgevers steeds kritischer in verband met de crisis over de inzet van hun personeel tijdens werkuren.

2. Zijn er verschillende gemeentelijke financiële regelingen voor de vrijwilligers? Ja.
3. Heeft het rechttrekken van die verschillen financiële gevolgen voor Elburg? Hoogstwaarschijn- lijk niet. Elburg is altijd erg goed voor haar vrijwilligers geweest. Voor andere gemeenten vormt dit waarschijnlijk wel een financieel probleem.
4. Blijven onze bijzondere taken in tact? Zoals de hoogwerker, de duikploeg. En wordt dit finan- cieel gecompenseerd? De financiële verdeling moet nog plaatsvinden. De heer De Haan

1. Er ligt veel tijdsdruk voor de gemeenteraden. Begin november zijn de stukken aangeleverd en in december moet er al een besluit genomen worden. Waarom is dit? De minister wil een be- sluit voor 31 december 2009. Als het besluit later valt loopt het cluster een bijdrage van 7 ton mis.

2. Is er ruimte voor gemeentelijke differentiatie? Is er een verdeelsleutel afgesproken? Er blijft ruimte voor differentiatie. De gebouwen blijven in ieder geval van de gemeente. Verder moet zoveel mogelijk binnen het cluster opgelost worden.
3. Hoe staat het personeel, zowel professioneel als vrijwilligers, tegenover de clustervorming? Men is lokaal gericht en wil graag de lokale invulling behouden, zoals de lokale bindings- avond. De teamgeest is erg groot.
De heer Berga

1. Op welk moment neemt de raad besluiten aangaande het cluster? Wanneer krijgt de raad informatie en wanneer wordt er financiële verantwoording afgelegd?
2e termijn
De heer S.W. Krooneman

1. Het cluster is klein, maar in de stukken staat dat er gekozen wordt voor robuuste clusters. Dit staat haaks op elkaar. Graag uitleg hierover. Er is inderdaad gekozen voor een wat kleiner cluster, zoals beantwoord bij vraag 1 van de heer S.W. Krooneman in de eerste termijn. Er zijn grotere clusters in de VNOG. Dit baart de burgemeester enigszins zorgen.
2. Op pag. 5, punt 7f wordt het uitwerken van een overzicht van taken en verantwoordelijkhe- den genoemd. Wat is hierin de invloed van de gemeente Elburg? Dit punt wordt nog nader onderzocht. Het gaat hierin om het beleid van het cluster. De burgemeester heeft daarin in- vloed door het feit dat hij namens het college in het clusterbestuur zit. Infosessie Cluster I 30 november 2009





3

3. Hoe zit het met de samenwerking van de clusters rondom de randmeren? Over dit punt heeft men zorg. Op het "oude land" is het goed geregeld, met name de duikploegen van Elburg en in mindere mate Harderwijk. Verder is er de KNRM. Waar het nog wel mis gaat zijn de mel- dingen, deze sluiten niet altijd aan. Dit vraagstuk wordt nog nader uitgezocht. De heer Schaap

1. De burgemeester geeft aan dat Elburg een goed korps heeft. Geldt dit ook voor de andere korpsen? Ook de andere korpsen zijn goed, echter Hattem en Oldebroek hebben een zekere achterstand. Hattem en Oldebroek hebben inmiddels extra geld beschikbaar gesteld om de achterstand recht te trekken. Er komt nog een externe. In de startnotitie over ons cluster (die in september in de Commissie AB is behandeld) in een nul-meting gehouden en zijn afspraken gemaakt over op welk niveau de korpsen moeten komen. Oldebroek en Hattem hebben inmid- dels de benodigde middelen hiervoor gereserveerd.
2. Wordt de nieuwe clustercommandant geplaatst bij het beste korps, Elburg dus? Wij doen ons best om de commandant in Elburg te plaatsen. We hebben hier een goede werkplek voor hem.

3. Hoe is het geregeld met de grensgebieden, de gebieden in de uiterste hoeken van het bestrij- dingsgebied van Elburg? Er komt binnenkort een nieuw dekkingsplan. Voor de gebieden in de uiterste hoeken, zoals de Woldberg en de Mezenbergerweg, wordt het korps opgeroepen dat er het snelst kan zijn. Dit geldt ook andersom voor bijvoorbeeld de Zomerdijk. Brandweer El- burg kan daar het snelst zijn en niet Brandweer Oldebroek. De melding gaat in dat geval dus naar Elburg.
De heer Hoeve

1. In Elburg heeft men de boel op orde, in andere gemeenten niet. Hoe wordt gewaarborgd dat er toch een juiste verdeling komt? Er komt een evenwichtige verdeling. Zie het antwoord bij vraag 1 van de heer Schaap in de tweede termijn. De heer De Haan

1. Elburg heeft het goed voor elkaar, wordt door de burgemeester gezegd. Zorgt dit juist niet voor een probleem? Pas wanneer de achterstanden van de andere gemeenten zijn wegge- werkt zal het cluster een feit worden. E.e.a. wordt evenwichtig verdeeld. De heer Berga

1. Op welk moment neemt de raad besluiten aangaande het cluster? Wanneer krijgt de raad informatie en wanneer wordt er financiële verantwoording afgelegd? Zoals het nu verwoord is kan is het niet juist.
Openstaande vragen:

1. Op welk moment neemt de raad besluiten aangaande het cluster? Wanneer krijgt de raad informatie en wanneer wordt er financiële verantwoording afgelegd? Zoals het nu verwoord is kan is het niet juist.
Eindtijd: 20.21 uur.
Infosessie Cluster I 30 november 2009