TenneT


Vraag naar aansluitingen blijft zeer groot


10-12-2009 De gezamenlijke netbeheerders hebben codevoorstellen ingediend voor Ministeriële Regeling (MR), die moeten zorgen voor meer capaciteit op het bestaande net. Na het inwerkingtreden van deze MR ontstaat er meer ruimte op het bestaande net, omdat dit intensiever wordt gebruikt. Netuitbreidingen en extra transportcapaciteit is nodig om aan de grote vraag transportcapaciteit te kunnen voldoen. De laatste stand van zaken van TenneT geeft aan dat er een vraag is van
32 GW (32.000MW). Dit zijn niet alleen plannen. Het landelijke beeld is dat er op dit moment op ons net ruim 9000 MW nieuwe productie daadwerkelijk wordt gerealiseerd.

Eind april heeft de Tweede Kamer een Ministeriële Regeling (MR) aangenomen, die eind 2008 door de Minister van Economische Zaken is ingediend. Op een aantal plekken in het landelijke transportnet bestaat onder de huidige regelgeving schaarste aan transportcapaciteit. Deze MR verruimt voor netbeheerders de mogelijkheden om meer transportcapaciteit uit te geven, waarbij de leveringszekerheid van het transportnet gewaarborgd blijft.

Het aannemen van deze regeling verruimt voor netbeheerders de mogelijkheden om nieuwe productie te faciliteren met transportcapaciteit. Tegelijk schept de Minister hiermee een gelijk speelveld in de sector, voor zowel bestaande producenten als nieuwkomers. Het geeft duidelijkheid aan marktpartijen over hun gewenste transportcapaciteit. Met de goedkeuring van de MR moet de Netcode worden aangepast. Daarmee komt er een wettelijk kader dat TenneT de mogelijkheid biedt tot een betere benutting van beschikbare netcapaciteit. TenneT heeft de codevoorstellen inmiddels ingediend. Deze codevoorstellen geven een meer gedetailleerde uitwerking van de globale regels zoals opgenomen in de MR. Belangrijke punten zijn een betere informatieverstrekking van producenten en afnemers aan de netbeheerders met betrekking tot geprognosticeerde transporten en het vergroten van de hoeveelheid vermogen waarmee de netbeheerders eventuele congestie efficiënter kunnen oplossen.

Blijvend grote vraag naar aansluitingen, TenneT geeft inzicht in ruimte
De vraag naar transportcapaciteit blijft zeer groot. De laatste stand van zaken geeft aan dat er een vraag is van meer dan 32 GW (32.000MW). Dit zijn niet alleen plannen. Het landelijke beeld is dat er binnen enkele jaren op ons net ruim 9000 MW nieuwe productie daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Daarnaast wordt ongeveer 2000 MW aan interconnectie gerealiseerd (BritNed en Doetinchem - Wesel). De plannen voor Wind op Zee zijn hier niet bijgerekend. Het kabinet wil
6000 MW wind op zee aanleggen.

TenneT bouwt volop aan nieuwe verbindingen
Naast alle aansluitverzoeken wordt er volop gewerkt aan nieuwe verbindingen. Kort de stand van zaken op een rij:


* In het westen van Nederland gaat TenneT in 2010 beginnen aan de zuidelijke verbinding van het project Randstad 380kV. Dit project moet in 2011 gereed zijn. Samen met de netaanpassingen in de regio is de zuidring in 2012 geheel voltooid.


* In het Noorden en Zuidwesten van het land zijn de procedures opgestart voor twee nieuwe 380kV-verbindingen die respectievelijk Eemshaven en Borssele moeten ontsluiten. De startnotities hiervan zijn verschenen en de eerste informatierondes zijn inmiddels geweest.


* Ook voor de nieuwe grensverbinding tussen Doetinchem en Wesel is de startnotitie verschenen.


* In noord Nederland heeft TenneT ook een begin gemaakt met de procedures voor de bouw van drie nieuwe hoogspanningsstations en verbindingen in de Noord-Oostpolder en Drenthe, onder meer om windparken en tuinders aan te kunnen sluiten op het net.