Gemeente Spijkenisse


Verkeerveiligheid in Spijkenisse ruim voldoende


10 december 2009

Onlangs is de Verkeersveiligheidsmonitor 2008 aan het gemeentebestuur gepresenteerd. De monitor geeft een beeld van de slachtofferongevallen over het afgelopen decennium van alle vervoerswijzen in Spijkenisse.

Het rapport geeft een schat aan informatie over onder andere trends, referentiegebieden en verschillende groepen verkeersdeelnemers. De monitor zal worden gebruikt bij het opstellen van het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan.

Opvallende cijfers
De monitor geeft aan dat het aantal slachtoffers in Spijkenisse lager is dan in de vergelijkbare verstedelijkte gebieden in Nederland. Wel is er sprake van een lichte toename in de laatste 5 jaar. Het blijkt dat vooral het aantal slachtoffers bij het langzaam verkeer toeneemt en bij automobilisten juist daalt. In Spijkenisse is het aandeel verkeersslachtoffers onder het langzaam verkeer (bromfiets, fiets en voetganger) bijna tweederde van het totaal. En dat is hoger dan gemiddeld in de stadsregio. Opvallend is dat veel jeugd en jong volwassenen hier deel van uitmaken en meer slachtoffers vallen in de avondspits wanneer het schemert.
De monitor vraagt er aandacht voor en komt met enkele aanbevelingen. Meer aandacht voor verkeerseducatie, meer voorlichting over de zichtbaarheid. Dus een goede verlichting op fiets en bromfiets, een lichte kleur van kleding of reflectorarmbandjes.

Ook een rol voor ouders weggelegd
Verkeerswethouder Christel Mourik: "Veel hotspots zijn al aangepakt. Denk maar aan de twee nieuwe rotondes op de Hekelingseweg. Maar ik wil dat Spijkenisse nog veiliger wordt. Daarom gaan we twee locaties analyseren waar nu de laatste tijd weer meer slachtoffers zijn voorgekomen. Dat zijn de Hekelingseweg/Ruwaard van Puttenweg en Groene Kruisweg tussen Baljuwplein en Spijkenisserbrug. Deze onderzoeksprojecten zijn bij de Stadsregio voor subsidie aangemeld". Mourik vervolgt: "Vooral de stijging van ongevallen onder de jeugd baart me zorgen. Naast de aanbevelingen voor de gemeente en daar gaan we zeker wat mee doen!, wil ik ook ouders vragen mee te helpen aan de veiligheid van hun kinderen. Dus goed opletten dat de verlichting van de fiets in orde is, maar ook dat de fiets technisch oké is. Goed werkende remmen is een noodzaak. Daarnaast kunnen ouders de jongeren wijzen op andere gevaren als ze aan het verkeer deelnemen. Samen moeten we toch die cijfers verder naar beneden kunnen brengen".

De monitor staat in januari 2010 januari op de agenda van de raadscommissie Ruimtelijke Ordening, waar ook verkeer onder valt.