Gemeente Alkmaar



Maatschappelijke Stage wordt volwassen

Alkmaar, 9 december 2009

---

De gemeente Alkmaar, de Vrijwilligerscentrale Alkmaar en acht Alkmaarse scholen voor voortgezet onderwijs tekenden vandaag het convenant `Maatschappelijke Stage'. De drie partijen willen het mogelijk maken dat vanaf 2011 alle leerlingen in de gemeente Alkmaar een maatschappelijke stage kunnen lopen.

Om de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren te stimuleren en hen kennis te laten maken met vrijwilligerswerk, kunnen middelbare scholieren sinds 2007 een zogenaamde maatschappelijke stage lopen. Vanaf het schooljaar 2011/2012 wordt deze maatschappelijke stage verplicht.

Convenant
De stagecoördinatoren van de acht deelnemende scholen hebben de afgelopen jaren nauw samengewerkt met de gemeente Alkmaar en de Vrijwilligerscentrale Alkmaar (VCA) om de stages te realiseren en om ervaringen uit te wisselen.
Vanuit deze succesvolle samenwerking is nu een convenant opgesteld om afspraken vast te leggen over verdeling van taken en verantwoordelijkheden, financiële middelen en de begeleiding van stagiairs. Ook over het creëren van meer stageplekken en de programmering van de maatschappelijke stages in het schooljaar worden in het convenant afspraken gemaakt.

Hans Meijer: "De VCA vervult straks de rol van makelaar tussen de vraag van de scholen en het aanbod van de organisaties. Op deze manier ontstaat er in Alkmaar één verzamelpunt voor de stageplekken. Dit neemt veel werk weg voor het onderwijs".

Stagerage
Eén van de afspraken is dat scholen, VCA en organisaties zoveel mogelijk gebruik gaan maken van Stagerage. Dit is een webbased-applicatie, waarmee leerlingen, stagecoördinatoren, stagebegeleiders en de VCA met elkaar communiceren over het vinden, uitvoeren en het evalueren van de maatschappelijke stage.

Verwendag
In het afgelopen jaar hebben naar schatting circa 1400 leerlingen een maatschappelijke stage vervuld. De stages variëren van het opknappen van speeltuin en kinderboerderij tot het organiseren van een verwenmiddag voor bewoners van een verpleeghuis of het uitvoeren van een techniekproject op de basisschool. De omvang van de stages loopt uiteen van 40 uur (vmbo), tot 60 uur (havo) tot 72 uur (VWO). Laatste wijziging: 10 december 2009