Gemeente Hoogeveen

Hoogeveen gaat door met terugdringen regeldruk en administratieve lasten

De gemeente Hoogeveen gaat door met het terugdringen van regeldruk en administratrieve lasten. Burgers en ondernemers kunnen daarbij helpen. Op de website van de gemeente Hoogeveen kunnen zij melding maken van gemeentelijke regels die hinderlijk, onderling tegenstrijdig zijn of onnodige administratieve lasten met zich meebrengen. B&W hebben dat besloten naar aanleiding van de evaluatie van het project `Beter omgaan met regelgeving`. De evaluatie heeft meerdere leerpunten opgeleverd. Het rapport is aangeboden aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad gaf in 2005 opdracht tot het project. Daarmee wilde de raad de administratieve en procedurele lasten voor burgers en ondernemers en ook de gemeentelijke lasten terugdringen. Een bijkomend doel was het verbeteren van het gemeentelijke imago.

Toetsing aan visie

De gemeente Hoogeveen kent daarom sinds eind 2005 een "visie op regelgeving". Daaraan zijn bestaande verordeningen en beleidsregels maar ook nieuwe regels getoetst. Hierdoor wordt bewust nagedacht over nieuwe regels in termen van noodzakelijkheid, evenredigheid en handhaafbaarheid. Ook leidt die toetsing tot juridisch juiste en eenduidige formulering van nieuwe regels. Dit komt de kwaliteit van de regelgeving ten goede.

Minder regels

Het project heeft geleid tot minder regels (verordeningen en beleidsregels). Daarbij is ook een vermindering van administratieve en procedurele lasten voor burgers en ondernemers bereikt. De waardering voor het gemeentebestuur en het ambtelijke apparaat is de laatste jaren gestegen. Opvallend was dat de lokale ondernemers geen specifieke dereguleringswensen hadden, maar wel behoefte hebben aan een consequente uitvoering van regels en een vast aanspreekpunt. In dit laatste is voorzien door middel van accountmanagement en het serviceteam van Economische Zaken.

Besparing 2 ton

Een ander doel van het project was het verminderen van de gemeentelijke lasten. Hoewel een besparing van EUR 0,2 miljoen structureel in de gemeentelijke begroting is verwerkt, is deze besparing moeilijk te onderbouwen. Het schrappen van regels leidt niet automatisch tot het verminderen van de gemeentelijke lasten. Het kan ook leiden tot verschuiving van lasten, bijvoorbeeld richting de handhaving en tot vermindering van legesopbrengsten.

Blijvende aandacht

De afronding van het project in Hoogeveen betekent zeker niet dat er geen aandacht meer is voor het terugdringen van regeldruk en administratieve lasten voor burgers en ondernemers. De projectopdracht van het project 'Beter omgaan met regelgeving' was hoofdzakelijk gericht op deregulering, met andere woorden: het schrappen van regels. Het beter omgaan met bestaande regels heeft vanaf 2007 aandacht gekregen binnen het beleidsprogramma Dienstverlening. In de komende tijd zullen op deze terreinen nog mooie resultaten worden bereikt, zoals meer gebruik van mediationvaardigheden, het eenmalig hoeven verstrekken van gegevens en gebruik van begrijpelijke formulieren. Verder kunnen burgers en ondernemers via de website hinderlijke regelgeving melden.