Gemeente Sneek


mansum en gemeente sneek/finkenburgh

Oplossing geschil Van Mansum en gemeente Sneek/Finkenburgh

Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank Leeuwarden in het geschil tussen de erven Van Mansum en de gemeente Sneek/Finkenburgh hebben partijen in overleg besloten tot een oplossing te komen. Partijen geven beide aan graag een punt te willen zetten achter de slepende affaire en niet nogmaals een jarenlang traject in te willen gaan met nieuwe rechtszaken.

Het geschil tussen de familie Van Mansum en Finkenburgh (later de gemeente Sneek) vond zijn oorsprong in 1974 en had betrekking op het intrekken van een goedkeuringsmerk door TNO van door Van Mansum bedachte en door Finkenburgh geproduceerde kinderzitjes en gordels. Finkenburgh pleegde wanprestatie en Van Mansum had inkomstenderving, zo was uiteindelijk het oordeel van de rechter in diverse rechts- en arbitragezaken die in de loop van de jaren volgden. De gemeente Sneek werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding over een door de rechter bepaalde periode.

Na de laatste uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden in september jl. hebben partijen onderling afgesproken tot een oplossing te willen komen om na 35 jaar eindelijk een punt achter deze zaak te kunnen zetten. Om een nieuw beroep van de gemeente Sneek te voorkomen, zijn de erven Van Mansum onlangs akkoord gegaan met een lager bedrag dan door de rechter aan hun was toegewezen. En daarmee is het geschil, zonder verdere tussenkomst van de rechter, nu definitief beëindigd.