Gemeente Hilversum

De Architecten Cie ontwerpt Stationstoren

publicatiedatum: donderdag 10 december 2009

De Adviesgroep Architectuur Stationstoren heeft het besluit genomen: Frits van Dongen van het bureau Architekten Cie gaat de nieuwe stationstoren ontwerpen. De groep had de keuze uit vier door de ontwikkelaar (Synchroon) en de gemeente geselecteerde architecten. Zij hebben zich aan de Adviesgroep gepresenteerd. Ze gaven op basis van het advies van de adviesgroep en de randvoorwaarden van de gemeente hun visie op de toren. Het was een boeiende zaterdag. Twee architecten maakten de juiste indruk met hun presentatie en de wijze waarop ze hun ideeën hadden vorm gegeven. Een ruime meerderheid gaf uiteindelijk de voorkeur aan Van Dongen.

De adviesgroep heeft het besluit genomen op basis van criteria die de groep eerder samen had vastgesteld: de visie op het gebouw en de openbare ruimte, de interpretatie van de opdracht, de functionaliteit van het gebouw, referentie projecten en de presentatie van de architect. Ook hadden ze ruim de gelegenheid de architecten vragen te stellen.

Vervolg
Van Dongen is bekend met Hilversum, hij is ook de architect van het Podium de Vorstin. Hij gaat nu zo snel mogelijk aan de slag met het schetsontwerp, het voorlopig en definitief ontwerp. De Adviesgroep adviseert en reageert op deze ontwerpen. Dit betekent dat de Adviesgroep gedurende een lange periode betrokken zal zijn. Het proces duurt tot eind 2010: dan is het definitief ontwerp klaar en kan de bouwvergunning aangevraagd worden. Het streven is dat begin 2011 de bouw kan beginnen.

Adviesgroep Architectuur Stationstoren
De gemeente Hilversum heeft alle Hilversummers uitgenodigd deel te nemen aan de Adviesgroep Architectuur Stationstoren. Deze adviesgroep denkt mee over de uitstraling, vormgeving en architectuur van de nieuwe stationstoren en de openbare ruimte. Waarom? Omdat bij deze belangrijke stadsentree een gebouw moet komen, dat een visitekaartje is voor Hilversum. En dat kan alleen samen met de mensen die ermee te maken krijgen.

De Adviesgroep, zestien betrokken Hilversummers, had in juni 2009 haar advies klaar. In oktober 2009 heeft de gemeenteraad ingestemd met dit advies. Het volledige advies vindt u onder de link `Geef de stationstoren vorm, Advies Architectuur Stationstoren Hilversum', rechts op het scherm. Onderdelen van het advies van de Adviesgroep Architectuur Stationstoren zijn voorgelegd aan de leden van het nieuwe burgerpanel. Het burgerpanel is zeer positief over deze onderdelen en het ondersteunt hiermee het advies. De uitslag van het burgerpanel vindt u rechts onder de link `Burgerpanel rapportage Stationstoren'.

Achtergrond
Op de hoek van de Schapenkamp en de Stationsstraat komt een gebouw dat bestaat uit een smalle woontoren van maximaal 45 meter hoog met een bredere basis, waarin winkels, horeca, voorzieningen en andere commerciële ruimtes kunnen komen. Dit gebouw ligt aan een nieuw plein. Dat is besloten op advies van de gemeenteraad. Het idee is om een aantrekkelijke looproute te maken van het station naar het centrum en dat Hilversum een gebouw rijker wordt, waar de Hilversummers trots op zullen zijn. Dit project past binnen de gewenste ontwikkeling van de spoorzone tot de meer stedelijke zone van het centrum van Hilversum.

Meer informatie?
Als u nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met Tijs Böhm (035-629 2454 of t.bohm@hilversum.nl)