Gemeente Hilversum

Bewoners bepalen de kopgevels met eigen gezicht

publicatiedatum: woensdag 9 december 2009

Prijsvraag: wie wacht eeuwige roem?

Wie wordt het gezicht van de buurt? Is het de buurman, een beroemdheid of het meisje van de hoek? Op de kopgevels van de drie nieuwe woonblokken aan de Leemkuilen en de Comes Oolenstraat in Hilversum prijken straks zes portretten. Wooncorporatie Dudok Wonen nodigt via een prijsvraag omwonenden uit om ideeën in te sturen. Op de gevels worden de winnende portretten uitgevoerd. Deze worden omgezet in metselverband zodat de gebouwen een persoonlijke uitstraling krijgen.

Buurtbewoners kunnen in de maand december een portret en korte motivatie naar de corporatie sturen. Ze maken daarmee kans op één van de vijf dinerbonnen. De winnaars van de prijsvraag wacht uiteraard eeuwige roem. In januari kiest een jury de winnende ontwerpen. Ook buurtbewoners die willen jureren kunnen zich aanmelden. De jury bestaat verder uit Rici van Karsbergen, de architect van het plan en de projectmanager van de corporatie. Met deze prijsvraag bepalen de bewoners het ontwerp van de kopgevels.

Uniek in Hilversum
`Door het omzetten van een foto in twee kleuren metselwerk krijgen de 24 nieuwe woningen een eigen identiteit. Dit is uniek in Hilversum', zegt Sjoerd Quint, directeur Ontwikkeling. De corporatie verwacht in het derde kwartaal van 2010 te starten met de bouw. De woningen worden opgeleverd in het voorjaar van 2011, dan zijn de nieuwe kopgevels te bewonderen.