Gemeente Gilze en Rijen

Gemeente krijgt ingeleverde apparatuur voortaan vergoed

Wethouder Lau Lavooij: "Alle kleine beetjes helpen"

De gemeente Gilze en Rijen krijgt voortaan een vergoeding van 79 euro per ton electr(on)ische apparatuur die zij inneemt op de milieustraat. Dat betekent hoe meer apparaten u gratis op de milieustraat inlevert, hoe groter het bedrag is dat de gemeente hiervoor krijgt. "En daar is ook uw portemonnee goed mee, nog afgezien van het milieu,"zegt wethouder Lau Lavooij. "Alle kleine beetjes helpen."

De gemeente heeft een dezer dagen de zogenaamde WEEE-overeenkomst getekend met de Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) en Stichting ICT-Milieu. WEEE betekent Waste of Electrical an Electronical Equipment. In de overeenkomst zijn alle belangrijke afspraken vastgelegd over het innemen, sorteren en opslaan van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.

Lau Lavooij: "Door goed te scheiden, heb je als inwoner zelf voor een deel invloed op de hoogte van je afvalstoffenheffing. Net zoals bij het gas- en elektriciteitsverbruik. Afgelopen jaar is duidelijk gebleken dat gemiddeld genomen een veel lagere afvalstoffenheffing is ontstaan.. Dus behalve je gft- en restafval goed te scheiden, maak vooral gebruik van al die gratis mogelijkheden, zoals apart aanbieden van glas, papier en plastic en in dit geval allerhande elektrische en elektronische apparatuur. Het betekent toch weer dat je je grijze bak minder vaak buiten hoeft te zetten, waarvoor je apart moet betalen.

En hier komt nog eens bij dat het ingeleverde afval de gemeente geld oplevert. Geld dat de kosten voor het verwerken van afval verlaagt en elke kostenverlaging komt weer ten goede aan het tarief van de afvalstoffenheffing. In onze gemeente brengen inwoners jaarlijks zo'n 66 ton aan gebruikte apparatuur naar de milieustraat. Dat is goed voor 5214,-- euro. Maar het kan beter. Dus ik zou zeggen: 'Doe mee met de WEEE, dat is goed voor het milieu en je portemonnee!'"

(Foto Dagpauwoog Design, Margot Wijbrans)

Datum bericht: 10 december 2009