Project De Maaswerken


Monumentale sluis Born weer in gebruik

De monumentale westelijk gelegen sluis in Born komt vrijdagavond 11 december aanstaande weer beschikbaar voor de scheepvaart. Donderdagmiddag 10 december wordt de sluiskolk weer volgepompt met water. De sluiskolk stond sinds 1 september 2009 droog om het nodige herstelwerk uit te voeren.

Sluiskolk volpompen met water

De sluiskolk wordt eerst volgepompt met water en vervolgens verwijdert de aannemer de zogenaamde droogzetschotten. Het volpompen met water gebeurt met een snelheid van ca. 600 m³/uur. In totaal gaat er ongeveer 10.000 m³ water in de sluiskolk uitgaande van de laagwaterstand. Bij een compleet volgelopen sluiskolk staat er weer ca. 35.000 m³ water in de kolk. Dat is het moment dat de scheepvaart er weer gebruik van maakt.

Sluis weer in gebruik

Op donderdagmiddag 10 december start de aannemer rond 15.00 uur met het volpompen van de sluiskolk. Als het volpompen naar behoren verloopt, kan de scheepvaart vrijdagavond weer gebruik maken van de westelijke sluis. Dat is een maand eerder dan de aannemerscombinatie Besix en Mourik Limburg had gepland.

Uitgevoerde werkzaamheden aan de oude sluis

De herstelwerkzaamheden aan de oude sluis in Born bestond uit verschillende activiteiten. De sluiskolk is inwendig gereinigd. De betonwanden binnen en buiten de kolk zijn hersteld. Stalen onderdelen zijn opnieuw geconserveerd en de monumentale leuningen zijn vervangen. Ook zijn de boldergeleidingen, de bewegende delen waar schepen zich aan vastleggen tijdens het schutproces, vernieuwd en zijn de drijvende bolders vervangen.

Sluiskolk verlengen tot 225 meter

In januari gaat de aannemerscombinatie in Born verder met de sluiskolkverlenging van de middenkolk. Eerst worden de remming- en geleidewerken van het gehele sluiscomplex uitgebreid. De kolkwanden worden gestabiliseerd en vervolgens vindt de renovatie en verlenging van de middenkolk tot 225 meter plaats. Tenslotte vindt de renovatie van de oostsluis plaats. Momenteel werkt de aannemerscombinatie in Maasbracht aan het verlengen van de remming- en geleidewerken in de boven- en benedenvoorhavens.

Grotere schepen op de vaarweg

Rijkswaterstaat Maaswerken verlengt op drie sluizencomplexen (Born, Maasbracht en Heel) één sluiskolk tot 225 meter om schepen met een lengte van 190 meter, een breedte van 11,4 meter en een diepgang van 3,5 meter toe te kunnen laten op de vaarweg.