Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Corporatiesector investeert in energiebesparing

10 december 2009

Woningcorporaties hebben vorig jaar opnieuw fors geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. In 2008 investeerden corporaties circa 200 miljoen euro in betere isolatie, zuinige warmte-installaties en groenere, innovatieve technieken. Een lagere energierekening voor de huurder draagt bij aan het betaalbaar houden van het wonen.

Corporaties investeren meer in duurzame installaties dan een jaar eerder. Het investeringsaandeel van isolatie neemt echter af omdat deze maatregelen geleidelijk minder zichtbaar worden als aparte investeringspost. Deze maatregelen worden vaker opgenomen binnen het reguliere bouwproces. Dit blijkt uit de jaarlijkse Bedrijfstakinformatie van branchevereniging Aedes. `Een goed teken', aldus een woordvoerder van Aedes. `Investeren in energiebesparing wordt standaard.'

Behalve investeringen in het isoleren van vloeren, gevels en daken en het installeren van zuiniger verwarmingsketels, hebben corporaties het afgelopen jaar ook werk gemaakt van het labelen van hun woningbezit. Sinds begin vorig jaar is het energielabel verplicht bij de verkoop of verhuur van woningen. Het aantal gelabelde corporatiewoningen met label C of hoger is in 2008 met 6 procent gestegen tot 36 procent. Ondanks de stijging meent Aedes dat er nog een fikse besparingsslag mogelijk is op het energieverbruik in de corporatiewoningen. `Maar daarbij speelt ook het gedrag van de huurder een belangrijke rol', stelt de Aedes-woordvoerder. Een derde van alle Nederlanders woont in een corporatiewoning. Bijna de helft van alle 2,4 miljoen corporatiewoningen is nu voorzien van een energielabel.

Voorafgaand aan de klimaattop in Kopenhagen deed de Europese koepel van sociale huisvesters CECODHAS een voorstel aan de Europese Commissie om jaarlijks 4 procent van hun woningbezit energiezuiniger te maken. Hiermee krijgen bijna een miljoen huurwoningen per jaar een energie-upgrade. Eind 2008 sloten de Woonbond en Aedes samen met het Rijk al het Convenant Energiebesparing Corporatiesector af. Voor de bestaande bouw is het de bedoeling in de komende tien jaar ten minste twintig procent te besparen op het gasverbruik. Voor nieuwbouw is de doelstelling het energieverbruik per 1 januari 2011 te verlagen met 25 procent. Vanaf 1 januari 2015 moet dat 50 procent zijn.
---