Politiebond ACP

9 december 2009

COT: schuld bij politie, justitie en gemeente

Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) heeft de onderzoeksresultaten naar de strandrellen bij Hoek van Holland gepresenteerd.

Het COT heeft onderzoek gedaan naar de procesgang rond de rellen op het strandfeest in Hoek van Holland afgelopen augustus.

Uit het COT-onderzoek blijkt dat de `schuld' voor het uit de hand lopen van het strandfeest in Hoek van Holland op 22 augustus jl. bij de autoriteiten ligt. Politie, justitie en gemeente Rotterdam hebben fouten gemaakt. Waar het de politie betreft, gaat het om de top van de politie, die op basis van verkeerde inschattingen heeft gehandeld / ingegrepen. Het COT spreekt over ''ongecoördineerde hulpverlening, routinematige voorbereiding, onvoldoende risico-inschatting, onvoldoende rechtdoen aan dreigingsinformatie, onduidelijke commandostructuur en een verwarrende briefing voorafgaand aan het evenement''.

Excessief geweld
Ook constateert het COT "een ontoereikende reactie op incidenten en ontwikkelingen tijdens het evenement in de eerste uren en het veel te laat inlichten van de korpsleiding, burgemeester en hoofdofficier van justitie". In het rapport wordt (nogmaals) onderkend dat de relschoppers excessief geweld hebben gebruikt en dat zij 'in georganiseerd verband jacht hebben gemaakt op de politie'. De onderzoekscommissie liet onder meer niet eerder getoonde beelden zien van de rellen, waaronder beelden van de 'bodycams' die de agenten die bij het incident betrokken waren, bij zich droegen. Op de beelden is ook te zien hoe de relschoppers de agenten belagen en de duinen in jagen.

ACP voorzitter Gerrit van de Kamp was aanwezig bij de presentatie. "Er zijn harde conclusies getrokken", zegt hij na afloop. "Het COT pakt de boel in de volle breedte aan. De zwarte piet wordt niet alleen bij de politie gelegd en dat is een goede zaak. Het is nu afwachten welke gevolgen er worden getrokken. Er ligt nu een rapport op basis waarvan maatregelen worden getroffen, maar het debat in de gemeenteraad van Rotterdam volgt nog. Daar komt de politieke discussie en het oordeel over de gevolgen voor de verantwoordelijken."

Leren van fouten
De ACP vindt dat de samenleving moet weten wat zich werkelijk heeft afgespeeld in het proces rond de rellen op het strandfeest. Een onafhankelijk onderzoek door het COT moet totale openheid van zaken geven over ieders rol en betrokkenheid. Het is in elk belang om te leren van de fouten die er zijn gemaakt, zodat eenzelfde gebeurtenis als in Hoek van Holland niet meer plaats heeft. Elke verantwoordelijke moet verantwoording afleggen - en dat is in dit geval niet alleen de politie. "Wij gaan het rapport nu nauwkeurig bestuderen. Als daar aanleiding voor is en als er vragen onbeantwoord blijven, komen wij er zeker op terug", aldus Van de Kamp. Ook het debat in de gemeenteraad op donderdag 17 december volgt de ACP op de voet.

'Organisatorische aanpassing'
Op verzoek van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam deed het COT onderzoek naar de procesgang voor, tijdens en na afloop van de rellen bij Sunset Grooves feest. Burgemeester Ahmed Aboutaleb neemt alle aanbevelingen van de onderzoekers over en heeft besloten tot een `organisatorische aanpassing', aldus een reactie op de website van de gemeente Rotterdam. Gisteren presenteerde de rijksrecherche al haar bevindingen over de vijf politiemensen die als verdachten waren aangemerkt. Hen treft geen blaam en zij worden niet vervolgd als gevolg van hun optreden op het strandfeest.

Lees hier het gehele onderzoeksrapport van het COT Lees hier de reactie die burgemeester Aboutaleb aan de gemeenteraad stuurde.

Gerrit van de Kamp werd tijdens de presentatie gevolgd door Netwerk. Zie hier de uitzending.

Bekijk hier de uitzending van Pauw en Witteman, waarin Gerrit van de Kamp zijn reactie op het COT-onderzoek geeft.

---