Politie Groningen

Donderdag 10 december 2009

Provincie Groningen, 10-12-2009

Groningen: politie zoekt getuigen mishandeling Stadjer

De politie doet onderzoek naar een forse mishandeling in de Ubbo Emmiussingel in Groningen. Een 53-jarige inwoner van Groningen werd daar woensdagmiddag rond 17.45 uur door een 43-jarige plaatsgenoot op het hoofd geslagen. Het slachtoffer wist te ontkomen en liep naar het politiebureau aan de Rademarkt om hulp. Daar viel hij flauw en werd met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Dankzij een verklaring van het slachtoffer kwam de politie op het spoor van de 43-jarige verdachte. Hij werd in de avond aangehouden. De politie wil graag spreken met personen die de mishandeling hebben gezien. De schermutseling vond plaats nabij het Groninger museum. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 (lokaal tarief).

Grootegast: tieners bekennen opblazen prullenbak met nitraatbom

De politie heeft afgelopen week gesproken met twee jongens van 14 en 15 jaar vanwege de vernieling van een prullenbak. De jongens gooiden zaterdag 21 november een nitraatbom in een prullenbak in de Notoaristuun in Grootegast. Het tweetal bekende afgelopen week dat ze verantwoordelijk zijn voor de vernieling. Ze kunnen niet in verband worden gebracht met andere vernielingen. Het duo zal waarschijnlijk doorgestuurd worden naar HALT.

De politie waarschuwt jongeren geen illegaal vuurwerk af te steken voor de jaarwisseling. Als jongeren met vuurwerk vernielingen plegen wordt er naast een proces-verbaal voor het afsteken van vuurwerk, ook proces-verbaal opgemaakt voor vernieling. Getuigen van vernieling worden verzocht direct contact op te nemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

Deze week is de vuurwerkcampagne Shit Happens! gestart. In de campagne worden jongeren tot 20 jaar geïnformeerd over de gevaren van het afsteken van vuurwerk. In veel gevallen werken de politie en bureau HALT samen om jongeren te wijzen op de regels rondom vuurwerk. Tot aan de kerstvakantie geven de Halt-voorlichters weer lessen aan leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

Musselkanaal: aanhouding na aantreffen vuurwerkbommen

De politie heeft woensdag een 28-jarige inwoner van Musselkanaal aangehouden. In de woning van de man aan de Kerkstraat werd een hoeveelheid vuurwerkbommen aangetroffen. Ook werden diverse materialen aangetroffen, die worden gebruikt om vuurwerkbommen te maken. Het gaat om levensgevaarlijke projectielen. De politie controleerde de woning naar aanleiding van een anonieme tip. De vuurwerkbommen zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek.

Usquert/Warffum: transportcontroles

De politie heeft woensdag op verschillende locaties transport gecontroleerd. Op de N363 tussen Uithuizen en Usquert werd een bietenrooier gecontroleerd. Het voertuig was 3.90 meter breed, terwijl er slechts een ontheffing was voor 3.50 meter. Ondanks dat het donker en mistig was, was de extra breedte onvoldoende gemarkeerd. Bovendien kon de 52-jarige bestuurder uit Uithuizermeeden zich niet legitimeren. De politie maakt proces-verbaal op voor de overtredingen.

Elders op de N363, in de buurt van Warffum, werd een vrachtwagen met oplegger gecontroleerd. De combinatie viel op vanwege onnodig veel verlichting. Bij controle bleek de combinatie bovendien meer dan een meter te lang en ruim 20% te zwaar. De 60-jarige bestuurder uit s Gravendeel is bekeurd voor de overschrijding van lengte en gewicht. Voor de overbodige verlichting is een waarschuwing gegeven.

Ter Apel: hennepkwekerij opgerold

De politie heeft woensdagavond aan de Nomdenweg in Ter Apel een in aanbouw zijnde hennepkwekerij opgerold. In een loods stonden bijna 2000 stekjes klaar. Ook stonden er lampen, filters en ventilatoren. De hennep en de kweekapparatuur zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. De controle werd gedaan op basis van anonieme informatie. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij.

Provincie Groningen: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde woensdag 9 december op diverse plaatsen op snelheid.

* Noordbroek, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 1675, aantal overtredingen: 27, hoogst gemeten snelheid: 127 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

* Mensingeweer, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 743, aantal overtredingen: 79, hoogst gemeten snelheid: 121 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.