Provincie Groningen

2000 gebied Aanwijzing Lauwersmeer en Drentsche Aa als Natura 2000 gebied 10 december 2009

De minister van LNV wil het Lauwersmeer en de Drentsche Aa aanwijzen als Natura 2000 gebieden. De provincie vindt dat de minister de getallen die zij noemt voor het behoud van vogels in het Lauwersmeer flexibeler moet verwoorden. Het ecosysteem in het Lauwersmeer is dynamisch en de aantallen en soorten vogels wisselen daarom sterk. Voordat de minister deze gebieden definitief aanwijst moet duidelijk zijn of de natuurdoelen die het rijk stelt haalbaar zijn. De provincie stelt daarom voor zo spoedig mogelijk te starten met de beheerplannen voor beide gebieden.

Natuurdoelen haalbaar?
Minister Verburg heeft voor het Lauwersmeergebied en de Drentsche Aa in een zogenaamd ontwerp-aanwijzingsbesluit aangegeven welke kwetsbare natuur er precies beschermd moet worden en waar de grenzen van deze toekomstige Natura 2000 gebieden zouden moeten liggen. De provincie Groningen heeft twijfels of de natuurdoelen wel haalbaar zijn. Wellicht moeten deze doelen en/of de grenzen van deze gebieden worden aangepast. Het beheerplan kan daar duidelijkheid over verschaffen. Daarom dringt de provincie er bij de minister op aan om op korte termijn te starten met het opstellen van de beheerplannen. De provincie Fryslan is verantwoordelijk voor het Lauwersgebied en de provincie Drenthe voor het Drentsche Aa gebied.

Lauwersmeergebied
Het Lauwersmeergebied is een zeer belangrijk broedgebied voor broedvogels van rietmoerassen en rietruigtes (roerdomp, bruine kiekendief, blauwborst en rietzanger). Tevens is het gebied van zeer groot belang als broedgebied voor de grauwe kiekendief, door haar open rietruigtes en ruige graslanden in combinatie met rustige akkerbouwgebieden. Maar ook voor broedvogels van vochtige tot natte graslanden (porseleinhoen, kemphaan en paapje) en kustbroedvogels (kluut en noordse stern) is het Lauwersmeer belangrijk.

Beheerplannen
Een beheerplan omschrijft wat mogelijk is in en bij het gebied. Het formuleert precies wélke natuurwaarden waar bescherming krijgen, en ook hóe dat gebeurt. De looptijd van een beheerplan is telkens zes jaar; na zes jaar wordt het beheerplan verlengd en zonodig aangepast.

Overleg
De beheerplannen voor Natura 2000-gebieden worden opgesteld samen met Staatsbosbeheer en in overleg met eigenaren, beheerders, gebruikers en andere belanghebbenden in het gebied. In het gebied worden daarvoor openbare bijeenkomsten georganiseerd. Ook wordt overlegd met andere partijen, zoals gemeenten en waterschappen. Voordat een beheerplan officieel wordt vastgesteld, volgt nog een inspraakprocedure.

10 december 2009