Buitenlandse Zaken België


Datum: 10/12/2009

Internationale Dag voor Mensenrechten: 365 dagen strijd tegen discriminatie en voor het respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheden
Op de Internationale Dag voor Mensenrechten op 10 december 2009, benadrukt Minister van Buitenlandse Zaken Vanackere dat de promotie en bescherming van mensenrechten wereldwijd en 365 dagen per jaar de onverdeelde aandacht moet krijgen. Want ondanks de duidelijke vooruitgang die geboekt werd sinds de goedkeuring van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op 10 december 1948, betreurt de Minister dat anno 2009 niet "alle mensen vrij en gelijk in waardigheid en rechten worden geboren".

Op deze Internationale Mensenrechtendag bevestigt Minister Vanackere dat onze diplomatie zich blijft inzetten in de dagelijkse strijd tegen discriminatie en voor bescherming van alle potentiële slachtoffers van discriminatie. Nog te vaak immers wordt mensen een baan geweigerd omwille van hun huidskleur, worden religieuze minderheden onder druk gezet, worden mensen kansen ontnomen omwille van hun seksuele geaardheid. Te vaak nog worden vrouwen, en meisjes in het bijzonder, gediscrimineerd. Ons land vergaarde op internationaal vlak aanzien door de Belgische inzet en deelname tijdens de Durban Wereldconferentie tegen racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en aanverwante onverdraagzaamheid in 2001 alsook tijdens de Herzieningsconferentie in april 2009. Minister Vanackere wil die Belgische inzet aanhouden.

De verkiezing van België als lid van de VN Mensenrechtenraad alsook de verkiezing van de Permanente Vertegenwoordiger van België te Genève tot voorzitter van diezelfde Raad, vertolken dan ook de internationale erkenning van de Belgische competenties op het gebied van mensenrechten. De Belgische sleutelrol in de Mensenrechtenraad is een illustratie van de inzet van ons land voor het universele karakter van mensenrechten en fundamentele vrijheden waar ook ter wereld.