Gemeente Giessenlanden


GLZ Landschap in Beeld - Giessen, Linge, Zouwe

De gemeenten Giessenlanden, Leerdam en Zederik gaan voor het buitengebied een landschapskader opstellen. U kunt als bewoners aan dit plan bijdragen door deel te nemen aan de fotowedstrijd of aan de bewonersavonden die in maart en juni 2010 voor dit plan worden georganiseerd.

Â
Met het landschapskader willen de drie gemeenten richtinggevende kaders ontwikkelen voor de agrarische en toenemende niet agrarische activiteiten in het buitengebied. Bij dit toetsingskader vormt het behoud van de aanwezige ruimtelijke kwaliteiten van het buitengebied een belangrijk uitgangspunt naast de bestaande regelgeving. De visie zal daarbij inspelen op de heersende dynamiek en ontwikkelingen in het buitengebied. Het doel is een praktisch plan te ontwikkelen om nieuwe ontwikkelingen te kunnen toetsen en projecten aan te dragen die leiden tot verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Logo Landschapskader

Â

Â

Het landschapkader zal eind 2010 gereed zijn. Er zijn zeven specifieke themaâs benoemd die in het plan uitgewerkt worden:

Â

* Ontwikkelingen in de agrarische sector, waaronder schaalvergroting, nevenfuncties en diverse teelten;
* Mogelijkheden voor nieuwe landgoederen;
* Randvoorwaarden omtrent paard en landschap;
* Mogelijkheden voor behoud, herstel en ontwikkeling van cultuurhistorische elementen en structuren, zoals tiendwegen en historische bebouwingslinten;

* De overgangen van de dorpen naar het buitengebied;
* Erfbeplantingen;

* De groeiende behoefte aan recreatief medegebruik van het buitengebied.

Â

Â

Het Landschapskader is een hulpmiddel voor verbetering van de landschappelijke kwaliteit bij ontwikkelingen in het landelijk gebied. Het landschapkader laat kwaliteiten zien zoals aardkundige en cultuurhistorische waarden en open of gesloten landschappen. Ook wordt ideeën aangereikt t.a.v. gebruiks- en ontwikkelmogelijkheden met betrekking tot beplantingen, grondgebruik en bebouwing. De kaart 'Kwaliteitsimpuls Landschap' geeft aan hoe je het landschap aantrekkelijk kunt houden voor recreatie en wonen. Hierbij moet gedacht worden aan activiteiten als het open houden of het verdichten met beplanting of het aanbrengen van meer evenwicht tussen rood en groen.

Â

Â

Fotowedstrijd: fotografeer uw landschap

Â

Eén beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden. Wij zijn geïnteresseerd in uw mening over het landschap. Wat vindt u het mooist of juist het lelijkst aan het landschap? Wat kan er verbeterd worden aan het landschap. Laat het ons weten door middel van fotoâs ! U kunt in totaal 6 fotoâs insturen: maximaal 3 fotoâs van plekken die u mooi vindt en maximaal 3 fotoâs die u lelijk vindt. Let op, het gaat om beelden van het buitengebied!

Â

Stuur uw fotoâs digitaal of analoog naar onderstaand adres onder vermelding van âFotowedstrijdâ. Zet bij elke foto uw naam, adres en telefoonnummer en natuurlijk de fotolocatie en de kwalificatie âmooiâ of âlelijkâ. Stuur uw digitale fotoâs graag in een zo hoog mogelijke kwaliteit (indicatie: minimale resolutie 150 dpi, voor een bestandsgrootte 500kB).

U kunt uw fotoâs aanleveren tot 28 februari 2010.

Â

De fotoâs worden betrokken bij de planvorming en in maart 2010 tentoongesteld. Aan de meest sprekende foto (kwaliteit maar ook relevantie voor het LOP) zal een prijs worden toegekend. De prijsuitreiking zal in maart 2010 op de bewonersavond plaatsvinden. Met uw inzending geeft u automatisch toestemming om de fotoâs te gebruiken voor publicatie in het LOP en andere media zoals website en de krant. Dit uiteraard onder vermelding van de fotograaf.

Â

Â

Uw fotoâs kunt u insturen naar:

Â

Brons + partners Landschapsarchitectenâ

t.a.v. Simone de Boer

Everwijnstraat 9

4101 CE CULEMBORG

Of via email: simone.deboer@bronsenpartners.nl

Â

Â