Partij voor de Vrijheid (PVV)

Begrotingsbehandeling SZW - Inbreng
donderdag 10 december 2009

Begroting Sociale Zaken & Werkgelegenheid: Handen af van de AOW!

Om maar met de deur in huis te vallen. De AOW naar 67. De PVV is blij dat nu ook de RvS gehakt hebben gemaakt van dit gedrocht. De Raad geeft aan dat de geen van de doelen waardoor de AOW leeftijd wordt verhoogd, worden gehaald (houdbaarheid overheidsfinanciën en vergroten participatiegraad). Ook het CPB zet grote vraagtekens bij de houdbaarheidswinst. Op dit moment zit 75% van de 60plussers zonder werk (90% vrouw). Door de AOW leeftijd te verhogen, krijgen deze mensen heus geen baan, nee ze blijven 2 jaar langer in een uitkering hangen. Dit kabinet kan zich beter druk maken hoe 55plussers weer aan het werk komen. De kans op het vinden van een baan voor deze groep is momenteel 10% en voor een 60plusser nog geen 3%.

Ook heeft de Raad kritiek op de vele losse eindjes van deze maatregel. Het zg. flankerende beleid moet nog worden ingevuld (zware beroepen en flexibilisering na 42 jaar werken). Maar het belangrijkste kritiekpunt is dat de solidariteit tussen generaties wordt ondermijnd.

De AOW is een volksverzekering voor iedereen, die straalt door haar eenvoud en gelijkheidsbeginsel. De minister probeert er nu een complexe werknemersverzekering van te maken die groepen verdeeld tussen 55+ en 55-, tussen zware en "lichte"beroepen, tussen mensen met een baan en zonder baan, tussen zelfstandigen en werknemers. Hiermee verdeelt hij de maatschappij en zet het mes in eenvoud en gelijkheid van deze mooie regeling.

De PVV zegt handen af van de AOW! En wij zullen alle mogelijkheden aangrijpen om deze maatregel de nek om te draaien. Mochten wij tussen nu en 2025 ooit regeringsverantwoordelijk dragen, dan draaien we alles terug, dus minister bespaar u de moeite om alle wetgeving aan te passen.

Deze minister heeft het duidelijk op onze ouderen gemunt. Deze groep, die toch al moeite heeft om het hoofd boven water te houden, moet de ene na de andere tegenvaller incasseren. Eerst moest de VUT gesloopt (2006), daarna de partnertoeslag, toen de Bosbelasting en werden de pensioenen bevroren (niet indexeren) en nu mogen ze 2 jaar langer wachten op hun AOW. Als klap op de vuurpijl pleit de minister ook nog om de lonen te verlagen.

Partnertoeslag
Ook dit is een staaltje onbetrouwbare overheid van de bovenste plank. Afgesproken is dat deze per 2015 zou worden afgeschaft. Mensen kregen 19 jaar om aan dit idee te wennen. Opeens wordt nu door dit kabinet besloten om deze toeslag per 2011 voor jongere partners. Deze groep gaat er vanaf 2011 EUR 600 op achteruit en krijgt 12 maanden om zich hierop voor te bereiden. De minister houdt zich niet aan zijn afspraken. Wat is er nog over van een man een man, een woord een woord?

En nu blijkt uit de brief van staatssecretaris van gisteren dat deze ingreep niet 400 mln maar 200 mln oplevert, terwijl deze groep voor 100 mln wordt gecompenseerd. Dus feitelijk levert dit 100 mln op in 4 jaar tijd. De PVV roept daarom de minister op om deze maatregel te schrappen. Deze maatregel maakt meer kapot dan dat die oplevert.

Export uitkeringen
Vz, Nederland is een exportland; niet alleen van goederen maar ook van uitkeringen. SVB en UWV hebben inmiddels meer dan 300.000 buitenlandse klanten (250.000 AOW, 10.000 Anw, 43.000 AKW, 21.000 WAO/WIA).

De PVV wil deze export van uitkeringen stoppen (m.u.v. de AOW). Op de eerste plaats is dit zeer fraude gevoelig en op de tweede plaats is Nederland niet verantwoordelijk voor kinderen die wonen in het buitenland. Daarnaast geldt dat mensen die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben, beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt/samenleving. Tenslotte wordt door deze export EUR 300 mln aan onze economie onttrokken, die we goed kunnen gebruiken in deze recessie.